brexit_eu De Europese leiders hielden bij World Economic Forum in Davos een gepassioneerd pleidooi om de Britten in de EU te houden. Zij vrezen dat een ‘Brexit’ tot een rampzalige opeenvolging van gebeurtenissen zou kunnen leiden, precies op het moment dat de EU zich in een penibele situatie bevindt, zo schrijft commentator Ambrose Evans-Pritchard. Manuel Valls, de Frans premier, stelt dat de Europese samenleving onder grote druk staat en de regio uit eigenbelang samen dient te werken. Een Brexit zou de fatale klap betekenen, aldus Valls:

Dat zou een tragedie zijn. Europa zou zijn historische fundament kunnen verliezen. Het EU-project zou binnen een paar maanden in kunnen storten.

De Duitsers smeken het Britse volk om bij het referendum ‘ja’ te stemmen om Groot-Brittannië binnenboord te houden. Wolfgang Schauble, minister van Financiën:

Een andere uitkomst zou een ramp betekenen.

De politieke leiders in Berlijn zijn zeer verontrust dat een Brits vertrek de machtsbalans en interne chemie in de EU ingrijpend zullen veranderen, aldus Evans-Pritchard. De EU komt in dat geval onder een onwelkome Duitse hegemonie die de Frans-Duitse verhoudingen onder extreme druk zullen zetten.

Schauble: Brexit zou indicatie zijn van neergang EU

Volgens Schauble is het van levensbelang dat de EU voorkomt dat een van de welvarende leden in frustratie de deur uitloopt. Hij waarschuwde in het verleden meermaals dat koppige beleggers in Azië en de VS het als bewijs zullen opvatten dat de EU in een terminale neergang is, mochten die inspanningen mislukken. De Ieren hebben hun eigen zorgen. De Ierse premier Enda Kenny vreest dat een Brexit uit zal lopen op nachtmerrie-achtige grenscontroles met Noord-Ierland. Niet alleen de economische schade zou aanzienlijk zijn, aldus Evans-Pritchard:

Veiligheidsofficials zijn bezorgd dat een Brexit het Noord-Ierse vredesverdrag zou kunnen verstoren. Dat zou zelfs kunnen leiden tot de heractivatie van terroristische cellen.

Bekijk hieronder het pleidooi van de Britse premier David Cameron, die wel verder wil in de EU op voorwaarde dat de relatie hervormd wordt.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>