albert_edwards_slimbeleggen China heeft nu $ 3.200 miljard aan valutareserves. Vergeleken met medio 2014 betekent dat een daling met $ 663 miljard. Dit weekend maakt het land het laatste niveau van de reserves bekend. Economen verwachten een afname met $ 120 miljard. Dan is er nog meer dan voldoende aan buffers over zou je zeggen. Absoluut niet, zo stelt SocGen strateeg Albert Edwards. Hij wijst er op dat volgens het IMF de kritieke grens op $ 2.800 miljard ligt. En die grens zou al binnen een paar maanden bereikt kunnen worden.

edwards_1

Het model van het IMF kijkt naar de export, de geldhoeveelheid, de externe korte termijn schulden (aan het buitenland) en andere verplichtingen. Het macro-team van SocGen paste de IMF methode toe en concludeert dat de Chinese valutareserves op slechts 118% van het aanbevolen niveau liggen. Edwards:

In eerste instantie liepen de reserves te weinig op vergeleken met de export, de geldhoeveelheid en externe schulden. De afgelopen anderhalf jaar is de absolute afname van de reserves de grote boosdoener.

edwards_2

Hoe ernstig de situatie is blijkt wel uit een vergelijking met andere landen. De enige twee grote emerging market landen die het slechter doen zijn Zuid-Afrika en Maleisië. De Filipijnen, Thailand, Peru, Brazilië en zelfs Rusland scoren allemaal beter dan China. Edwards vreest een sneeuwbaleffect zodra de reserves verder wegzakken. Een grote daling van het spaarpotje zal verhoogde druk geven van speculanten. Kapitaalrestricties zullen volgens de strateeg niet helpen. Ook voor de recente liberalisering was de kapitaalrekening behoorlijk lek. Een ander probleem is dat het uitgeven van de reservedollars automatisch monetaire verkrapping betekent. De centrale bank haalt met de verkoop van dollars immers yuans uit de markt. En dat is wel het laatste wat de Chinese economie nu nodig heeft.

edwards_3

Tot slot wijst Edwards er op dat Europa meer moeite heeft met het verzwakken van de euro dan je op het eerste gezicht zou denken:

De EURUSD (rode lijn in bovenstaande grafiek) is gezakt. Maar door de zwakte elders is de effectieve eurokoers (tegen een mandje valuta’s – stippellijn) vrijwel onveranderd met vier jaar geleden.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>