axel merk De huidige volatiliteit is volgens Axel Merk niet het gevolg van China, Rusland of olie maar van het jarenlange lage rente beleid van de centrale banken. Beleggers zijn daardoor in slaag gewiegd en zijn zich vandaag nog van geen kwaad bewust. Volgens Axel Merk van Merk Investments hebben centrale banken jarenlang op de risicopremies gewogen met hun beleid en is er een soort van zelfgenoegzaamheid in de markten geslopen. Hierdoor hebben beleggers alle zorgen overboord gegooid en te zware posities opgebouwd in risicovolle activa. Vandaag zijn de markten veranderd gezien de Fed een einde wil maken aan zijn soepele beleid. En naarmate steeds meer beleggers dit door hebben, zullen ze hun aandacht verleggen naar kapitaalbehoud en risico’s mijden. De risicopremies zullen volgens Merk weer toenemen.

In plaats van bij elke terugval te kopen zoals de voorbije jaren, zullen beleggers verkopen bij elke rally.

Fed weet niet waar de klepel hangt

Merk voegt er nog aan toe dat Fed-voorzitter Janet Yellen momenteel totaal verkeerd bezig is. “Ze kijkt naar indicatoren voor de arbeidsmarkt. Maar deze kijken achteruit. Ondertussen vertraagt de economie en ziet de Fed deze vertraging niet aankomen. De Amerikaanse centrale bank zal dan ook veel te traag reageren.” CadGTRpXEAACkve Het herstel van de economie was volgens Merck gestoeld op het opdrijven van activaprijzen. Maar de huidige terugval van die prijzen zal voor economische problemen gaan zorgen. En aangezien de Fed dit niet ziet, zullen de markten nog een heel eind terugvallen. Pas als het te laat is, zal de Fed uit haar stulp komen.

Door het lagerentebeleid hebben slechte business models te lang kunnen blijven draaien. En dat is één van de belangrijkste redenen waarom de markten nog een tijdje het zeer moeilijk zullen hebben.

>> Dankzij deze tips houdt u zich staande in een Bear Market <<