Matteo-Renzi_2950810b

Eén van de onzekerheden die momenteel boven de financiële markten hangt, is het Britse referendum over een vertrek uit de EU. Volgens een peiling van YouGov wil een meerderheid van de bevolking het liefst uit de EU stappen. Maar de Italiaanse premier Matteo Renzi denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Hij heeft nog altijd volop vertrouwen in een anti-Brexit deal tussen de EU en de Britse premier David Cameron. Op 18-19 februari komen de EU leiders bijeen in Brussel om te spreken over 2 belangrijke onderwerpen:

  1. Het verzoek van de Britten om de regels van het EU-lidmaatschap aan te passen;
  2. Migratie en de vluchtelingencrisis.

Hoewel een peiling van onderzoeksbureau YouGov wijst op een naderend vertrek uit de EU, houdt de Italiaanse premier Matteo Renzi volop vertrouwen in een goede afloop. “Ik voorzie dat we samen een deal bereiken in het weekend van 18-19 februari,” zo laat Renzi weten in een interview met Bloomberg. “Ik heb veel vertrouwen in David Cameron. We kunnen ons niet veroorloven dat een mislukking van de top leidt tot een keuze voor Brexit.”

3 concessies

Cameron is momenteel bezig aan een tour in Europa om steun te zoeken bij zijn collega-regeringsleiders. Hij wil concessies op 3 onderwerpen:

  1. Een 4 jaar durende “noodrem” op sociale voorzieningen voor nieuwe immigranten;
  2. Bescherming voor de Britse financiële sector tegenover EU-toezichthouders;
  3. Meer macht voor de nationale parlementen.

Renzi gelooft in een compromis: “Het is mijn plicht om David Cameron te steunen. Het is erg belangrijk voor de EU dat Cameron toezeggingen krijgt waarmee hij het Britse volk kan overtuigen. Ik verwacht dat we een bevredigend compromis zullen bereiken.”

Angela Merkel

Wellicht nog belangrijker dan de mening van Renzi, is het standpunt van Angela Merkel. De Italiaanse premier gelooft in de goede wil van de Duitse bondskanselier om tot een deal te komen: “Angela is een echte leider en ze zal er alles aan doen om David te helpen.” Uit de woorden van Renzi blijkt dat de Europese leiders bereid zijn om concessies te doen teneinde een vertrek van de Britten uit de EU te voorkomen. Na de top in Brussel weten we of die bereidheid ook is omgezet in een constructieve overeenkomst, waarmee Cameron het Britse volk kan overtuigen om in juni te stemmen voor het EU-lidmaatschap…

>> Blijf op de hoogte met de visie van Slim Beleggen <<