beleggers

Economen voeren momenteel een verhit debat over de gevolgen van de lage olieprijs. Aan de ene kant van het spectrum bevindt zicht een groep die stelt dat de negatieve gevolgen een grotere impact hebben dan voorheen. Andere economen stellen dat de voordelen nog altijd talrijker zijn dan de nadelen. Analisten van Bank of America behoren tot die laatste groep. Zij voorspellen zelfs een historische verschuiving van rijkdom.  

Het debat over de lage olieprijs woedt in alle hevigheid: optimisten stellen dat goedkope olie positief is voor consumenten en bedrijven die veel olie gebruiken; pessimisten wijzen op het slagveld in de energiesector en mogelijk besmettingsgevaar voor het financiële systeem.

Francisco Blanch van Bank of America Merrill Lynch is een optimist, zo blijkt uit zijn laatste note aan beleggers. Hij stelt dat een langdurig lage olieprijs maar liefst 3 biljoen dollar per jaar van olieproducenten naar consumenten transfereert. Zo’n beweging zal leiden tot één van de grootste verplaatsingen van rijkdom in onze geschiedenis.

Eerste bewijzen verschuiving

Blanch en zijn team zien in hun modellen al de eerste bewijzen dat de daling van de olieprijs een positive impact op de vraag heeft. De analisten denken dat deze beweging op korte termijn in een hogere versnelling terecht komt.

-1x-1

“Indien een vat olie in de komende 5 jaar gemiddeld 40 dollar kost, dan groeit de vraag met 1,5 miljoen vaten per dag. Maar bij een prijs van 20 dollar per vat, stijgt de vraag volgens onze schattingen met maar liefst 1,7 miljoen per dag.”

Met name de vraag in de groeilanden zal stijgen dankzij de lage olieprijs, zo denkt Blanch. Hij ziet met name nog veel potentieel in de automotive sector. Zo denkt de strateeg dat China een explosieve groei van SUV-verkopen gaat meemaken:

“De lage olieprijzen verleiden de Chinese consument om meer én grotere auto’s te kopen. De verkoop van SUV’s steeg in de afgelopen drie maanden met 60 procent ten opzichte van 12 maanden geleden. En de overige segmenten kennen ook een robuuste groei van zo’n 22 procent per jaar.”

Indien je bovengenoemde trends combineert met de val van de Saoedische reserves, of de koersval van ieder willekeurig olieconcern, dan zie je duidelijk dat momenteel een dramatische verschuiving van welvaart plaatsvindt in de wereld, zo concludeert de strateeg van BoA.

>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<