Een jaar geleden, toen de aandelenmarkten recordhoogtes bereikten, was Gary Shilling één van de weinigen op Wall Street die voorspelde dat de financiële markten in zwaar weer terecht zouden komen. Vandaag de dag lijken de doemscenario’s van de 78-jarige analist – een olieprijs van 20 dollar en 1 procent yield op Amerikaanse staatsobligaties – steeds dichterbij te komen. Sinds februari 2015, toen Shilling zijn olie-voorspelling deed, is de prijs van WTI crude met 50 procent gedaald tot 27,62 dollar. En de yield van 10-jaars staatsobligaties is inmiddels geduikeld tot 1,68 procent, nadat de couponrente in juni 2015 nog een hoogtepunt bereikte van 2,5 procent. De analist heeft meerdere boom-en-bust-cycli meegemaakt in zijn carrière, maar dit keer is de situatie onvergelijkbaar met eerdere cycli. De groeivertraging in combinatie met lage inflatie – terwijl er al voor biljoenen dollars aan stimuleringsmaatregelen zijn genomen! – heeft geleid tot een situatie die nog niet eerder is voorgekomen. “De meeste mensen kijken naar vaste patronen en simpele antwoorden,” zo stelt Shilling in een interview met Bloomberg. “Ze kijken naar mogelijke gelijkenissen met het verleden, maar deze periode is niet vergelijkbaar met eerdere situaties.”
De ervaren analist gaat er vanuit dat staatsobligaties dit jaar nog veel meer kopers zullen aantrekken. Hij denkt dat de Amerikaanse economie de terugval van de mondiale vraag naar producten en diensten niet kan opvangen. Hij noemt de schoksgewijze economische transitie die momenteel in China plaatsvindt als belangrijkste reden voor die terugval.
Daarnaast denkt Shilling dat de negatieve rentes in Europa en Japan zullen leiden tot een run op Amerikaanse obligaties. Die worden nog altijd gezien als de veiligste beleggingen ter wereld, terwijl ze een goede yield opleveren in vergelijking met andere Westerse landen en Japan.
“De problemen die wereldwijd spelen, hebben wel degelijk invloed op de Amerikaanse economie,” zo concludeert Shilling. “Geen enkele man is een eiland, en geen enkel land is een eiland – zoals de Engelse dichter John Donne ooit schreef.”
>> Dankzij deze tips houdt u zich staande indien de markten verder onderuit gaan <<