Gisteren piekte de goudprijs eventjes op $1.269,30. Dit is een stijging van $219,70 ten opzichte van het dieptepunt in december. Dit komt overeen met een stijging van 20,90% waarmee de goudprijs in een officiële nieuwe stierenmarkt terecht kwam. Op het moment van schrijven noteert de goudprijs boven $1.270.
Het handelsvolume in goud op de Comex lag met 21 miljoen ounces 50% hoger dan het dagelijkse gemiddelde. Er is duidelijk terug appetijt voor het gele edelmetaal. Dit blijkt ook uit de vraag naar goud-ETF’s. De kluizen van de goud-ETF’s zaten niet meer zo vol sinds januari 2014. 2 jaar van goudverkopen uit de kluizen van de ETF’s wordt op enkele weken goedgemaakt. Van 1 januari tot 2 maart vloeide er 270 ton goud naar de kluizen van de ETF’s tot 1.735 ton, het hoogste niveau sinds januari 2014. Het eerste kwartaal van 2016 kan zo het sterkste kwartaal worden sinds het 2e kwartaal van 2010 toen bijna 300 ton goud richting de goudkluizen stroomde.
Beleggen in goud is helemaal terug
Maar ook op de papieren goudmarkt is het voormalige barbaarse relikwie helemaal terug. Nog geen jaar geleden moest niemand iets hebben van goud, nu keert de interesse terug. Uit de gegevens van de Comex van vorige week vrijdag blijkt dat speculanten hun short posities afbouwen en hun long posities opbouwen. Het verschil tussen short en long is nu het grootste sinds november 2012, in het voordeel van de long posities.
Speculanten maken bocht van 180°
Nog opvallend is de koopwoede van de centrale banken de laatste jaren. Centrale banken over heel de wereld zijn al 8 jaar netto koper van goud, dit is de langste reeks sinds 1965. Vooral Rusland, China en Kazachstan zijn de drijvende kracht achter de centrale banken koopwoede.
Centrale banken drukken gaspedaal in
Tot voor de financiële crisis zette voornamelijk westerse centrale banken hun goud in de uitverkoop. Sinds het financiële debacle is de uitverkoop stopgezet en zijn de oosterse centrale banken aan het kopen geslagen. Die strategie werpt nu zijn vruchten af.