De markten herstellen, en plots neemt het gevoel van hoop weer toe. Blijkbaar kijken nog heel wat beleggers uit naar nieuwe beursrecords. Dit terwijl ze het echte spektakel in de financiële markten –de goudmijnaandelen – weer compleet mislopen. Tja, zo gaat het nu eenmaal altijd met de meeste beleggers: hoopvol bij de top, terughoudend op de bodem. En toch moet u precies het tegenovergestelde doen om een succesvol belegger te kunnen worden. Het eeuwige dilemma! Om maar even in te zoomen op de aandelenmarkten, daar bereikte de S&P 500 opnieuw het niveau van 2.000 punten. Beleggers trekken zich weer op aan het minst positieve geluid. Zo waren de nieuwste banencijfers in de VS voldoende om de kar te trekken. Maar wie goed naar deze cijfers keek, die zag een stevige daling van het gemiddelde loon… Toch dé parameter voor het Fed-beleid. Wij kijken liever naar onze parameters in de markt. De onderdelen die ons eerder al waarschuwden voor onheil op de beurs. En wat we zien, daar worden we niet blij van.
- Dow Theory (transport vs industrie) toont geen krachtig herstel;
- Utilities & Consumer Staples op kop van het peloton;
- Smallcaps blijven achter;
- VIX-index bodemt;
- TED spread stijgt opnieuw!
Met name die laatste parameter blijft ons boeien, of beter gezegd: zorgen baren. De koppigheid waarmee deze angstgraadmeter blijft oplopen, is een teken aan de wand voor deze markt. Maar ook alle vorige onderdelen spreken niet voor deze markt. Beleggers verkiezen veilige, grote aandelen boven de risicovollere, kleinere tegenhangers. Bovendien blijft de onderhuidse spanning toenemen, als we diverse indicatoren erop naslaan. Nee, dit is geen aandelenmarkt waar we ons lekker bij voelen. Dit is een markt die we nog steeds uitermate WANTROUWEN. Tot nader order dienen oplevingen, zoals de huidige, verkocht te worden. Een positief signaal, dat komt er wat ons betreft pas als de indices met overtuiging nieuwe records kunnen vestigen. Tot die tijd houden wij de boot af. Of beter, stappen we liever op een andere boot… een gouden boot! We schreven er hier al zo vaak over, dat vele lezers ons ‘gezaag’ beu werden. Maar toch hielden we al die maanden vol: koop de beste goudmijnaandelen, je gaat er geen spijt van krijgen. Achteraf gezien drukten we ons nog voorzichtig uit (en ook dit hebben we destijds voorspelt). Als goudmijnaandelen vertrekken, is er geen houden aan. Dit is exact het schouwspel dat we in 2016 te zien kregen. Na een valse start, met een dipje van de HUI-index onder 100, maakte de goudmijnsector een zelden geziene ommezwaai. Vandaag, amper 2 maanden later, staat diezelfde HUI-index op 171 punten. Een gruwelijke stijging van +71% op enkele weken! Bovendien maakte de HUI-index ook nog eens een geweldige ‘Golden Cross‘ op de grafiek. Dit ‘gouden kruis’, wanneer het 50-daags gemiddelde het 200-daags opwaarts doorkruist, staat in de handboeken voor technische analyse bekend als een van de krachtigste koopsignalen. Godzijdank zaten we goed met onze timing, en lieten we vele lezers proeven (met een stevige korting) van onze BESTE GOUDMIJNAANDELEN in de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport. Die aankoop van dit abonnement leverde hen inmiddels goud op, letterlijk! De Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport staat in vuur en vlam. In 2016 staan er reeds uitschieters van +122% in deze premium lijst.
En dit soort koersverdubbelaars zijn pas de start, wat ons betreft.
Echter, niets gaat in één rechte lijn omhoog. Ook goudmijnaandelen niet. Of beter, vooral goudmijnaandelen niet. Wat hard omhoog kan, kan regelmatig ook fors corrigeren. Zonder dat dit iets hoeft af te doen aan de stijgende trend. Maar je kan er wel behoorlijk van schrikken. Zo fel zelfs, dat je de positie sneller verkoopt dan je aanvankelijk had voorgenomen. Dat is het echte risico bij goudmijnaandelen: de plotse, stevige correcties die u doen twijfelen. Dat is vandaag de heftige strijd die beleggers voeren in de grondstoffenmarkt. Daar moeten beleggers soms zware verliezen doorstaan. De druk om te verkopen is bijzonder groot. Maar wie dan verkoopt, die verliest… effectief! Nochtans zijn dit de omstandigheden die je wil zien als koopjesjager. Als iedereen (bijna letterlijk) misselijk wordt van de verliezen, dan weet je dat de bodem niet veraf meer is. Is het nodig om de exacte bodem te kopen? Natuurlijk niet, als je maar weet dat je nabij de bodem aan het shoppen bent. Neem nog maar eens de goudmijnmarkt als voorbeeld… We zitten reeds sinds de zomer van 2015 hard op tafel te slaan over de bodemvorming. Maar we hebben moeten wachten tot dit jaar vooraleer de trend ook echt keerde. Want nu volgt is fantastisch. Precies dit effect willen we vandaag ook nog eens in de verf zetten voor de grondstoffensector. Er zijn vandaag juweeltjes te vinden in deze markt, die aan regelrechte dumpingprijzen verkocht worden. Dit zijn dé momenten waarop u echt kan toeslaan. U hoeft ons niet enkel te geloven, er zijn nog partijen die kansen ruiken… bijvoorbeeld bij olie. Kijkt u even naar de volgende grafiek van Chris Kimble.
In de voorbije 3 weken steeg de prijs van olie met 33%. Dit kwam in de afgelopen decennia slechts enkele malen voor. U ziet zelf op de grafiek wat erna volgde: een explosie van olieprijs! Om maar te zeggen, koopjesjagers moeten vandaag bij de grondstoffen zijn… Wie nu de goede bedrijven kan selecteren, die koopt letterlijk de rijkdom van de aarde! Laat u daarom bijstaan door onze professionele analyses, zodat de grondstoffenmarkt geen geheimen meer heeft voor u als belegger, en wat u met een gerust hart kan kopen. Schrijf u hier in op de nieuwsbrief van Slim Beleggen