In 2015 leek de opmars van terreurorganisatie IS niet meer te stoppen. IS werd niet alleen de angst van het westen, maar het kalifaat werd ook een economisch grootmacht in het Midden-Oosten. Maar de gloriedagen lijken geteld, IS krijgt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. IS is in feite een overheid met een redelijk moderne structuur. Vorig jaar had IS naar schatting $1,5 miljard en een sterke stroom aan inkomsten. Maar succesvolle bombardementen, de daling van de olieprijs en de vluchtelingenstroom kosten het kalifaat handen vol geld. Een succesvolle terreurorganisatie leiden, kost veel geld. Door de dalende inkomsten zag IS zich gedwongen het loon van de militaire troepen al te halveren. Ook de oorlog in Syrië kost veel geld.
Daling van de inkomsten
Olie was eens een zeer grote bron van inkomsten maar de forse daling van de olieprijs gooit roet in het eten. Ook bombardeerde geallieerde troepen met succes raffinaderijen en transportroutes. Naar schatting zou de olieproductie gedaald zijn van 70.000 vaten per dag naar 20.000 à 30.000 vaten per dag. De vluchtelingencrisis zorgt ervoor dat vele hoger opgeleiden (zoals dokters en ingenieurs) het ‘land’ hebben ontvlucht waardoor de belastinginkomsten dalen. De territoriale opmars werd ook gestuit waardoor er steeds minder losgeld gevraagd kan worden, minder slaven verkocht kunnen worden en minder banken leeggeroofd kunnen worden.
Stijging van de uitgaven
Daar staat tegenover dat de terreurorganisatie veel kosten heeft. In het veroverde gebied spendeert het geld zoals een gewone overheid. Het biedt bijvoorbeeld gezondheidszorg aan door middel van ziekenhuizen, water en elektriciteit en het onderhoudt wegen en andere infrastructuur. Maar de grootste kost is natuurlijk het civiele leger. Dit kost IS naar schatting $170 miljoen per maand. Volgens experts zou IS kunnen overleven en functioneren zoals het nu doet, maar de terreurgroep wil het kalifaat blijven uitbreiden. Dit kost handen vol geld. En er is al bewijs dat inflatie toeneemt binnen de gevestigde grenzen terwijl tekorten toenemen en IS het steeds moeilijker heeft om de controle te handhaven.
<< Volg Slim Beleggen op Facebook – Twitter – Instagram en LinkedIn >>