Bitcoin centrale banken

Computerexperts creëerden in samenwerking met en in opdracht van de Bank of England een cryptomunt die heel het financieel systeem op zijn kop kan zetten. In tegenstelling tot de Bitcoin is deze munt wel in handen van de centrale bank en heeft volgens de Britse centrale bank dan ook meer kans op slagen. Het prototype RSCoin heeft een veel groter bereik in peer-2-peer transacties dan Bitcoin. RSCoin zou onder controle blijven van de centrale banken en zal er voor zorgen dat de commerciële banken niet meer het privilege hebben om geld te creëren via het fractioneel bankieren. George Danezis die meewerkt aan het project verklaart:

Diegene die te traag reageren op deze nieuwe ontwikkeling, zullen hun achterstand nooit meer kunnen inhalen. Ze zullen terrein blijven verliezen. Ik raad aan goed in het oog te houden welke revolutie er voor de deur staat want ze zal niet verdwijnen.

De nieuwe blockchain technologie zal bedrijven als Visa, Mastercard en PayPal het vuur aan de schenen leggen. Maar ook Bitcoin zal niet gevrijwaard blijven. Vorig jaar waren er naar schatting zo’n $5 miljard aan Bitcointransacties. Hoewel dit al een merkwaardige realisatie is, verbleekt het in het niets ten opzichte van het grote geheel.

Bitcoin kan niet voldoende groeien

RSCoin zal meer aanvaard worden door de grote massa omdat de uitgifte in de handen blijft van de centrale bank, gedekt door het ‘vertrouwen’ van de overheid. De kans dat we in de toekomst met Bitcoins gaan betalen is veel kleiner dan dat we gewoon met ponden, dollars of euro’s blijven betalen. Bitcoin is volgens Danezis een Peter-Pan systeem dat nooit kan opgroeien tot een volwassen systeem. Bitcoin is gelimiteerd tot 21 miljoen Bitcoins en kan maar 7 miljoen transacties per seconde verwerken. RSCoin zou veiliger, sneller en minder volatiel zijn … en het kan ongelimiteerd groeien. Daarnaast bypasst het ook de tussenpersonen in het financiële systeem en reduceert het de kosten. Met het ontstaan van de RSCoin zou het zelfs mogelijk worden voor de gewone mens om zijn geld rechtstreeks bij de centrale bank te deponeren in plaats van op een deposito bij de commerciële bank. Dit geeft op zijn beurt weer veel meer mogelijkheden aan de centrale banken om een monetair beleid te voeren en het krijgt de geldcreatie terug in eigen handen.

<< Lees hier alles over Bitcoin en Blockchain >>

Beleggen in Bitcoin? Dit is het eerste Bitcoin-aandeel van Slim Beleggen.