Griekenland

De Griekse aandelenbeurs is niet al te best begonnen aan de nieuwe handelsweek. Op de aandelenbeurs in Athene wordt maandag voor het eerst in vijf weken weer gehandeld. De Griekse beurs opende met een verlies van 11%, maar zakte al snel door naar een min van 23%. Vooral Griekse banken werden hard afgestraft. De banken gingen ‘limit down’, met dalingen van wel 30%:

De Athens Stock Exchange (ASE) lag stil sinds 29 juli. Op die datum werden ook de Griekse banken gesloten. De hele financiële sector ging in het land op slot, om zo te voorkomen dat banken ten onder zouden gaan. Door de grote economische onzekerheid in het land, haalden de Grieken massaal geld van hun rekening af. Nu er vorige maand een akkoord is bereikt dat uitzicht biedt op meer steun, kan de financiele markt in het land weer langzaam open. Griekse banken konden twee weken geleden al hun deuren openen, maar wel met veel beperkingen. Vandaag dus de beurt aan de Griekse aandelenmarkten. Het volume op de ASE is laag, waardoor er met relatief weinig stukken toch al veel rode cijfers kunnen worden opgetekend:

Met het verlies van 23%, staat de Griekse beurs op het niveau van in 2012. Maar, voor heel dit jaar blijft het verlies nog wel beperkt tot 3,5%. Dit komt, omdat de Griekse beurzen vóór de sluiting nog een herstel toonde. Hierdoor blijft het jaarverlies beperkt.