Snap Inc IPO

Snap Inc, het moederbedrijf boven de populaire app Snapchat, steeg gisteren op zijn eerste beursdag met 44%. Snap Inc haalde met deze IPO $3,4 miljard op. Het is hiermee de grootste beursgang sinds de Alibaba Group in 2014. Maar deze forse stijging geeft Snap Inc wel een stevige waardering van $24 miljard. Is dat gerechtvaardigd?

Snap Inc verkocht 200 miljoen aandelen aan een prijs van $17 per aandeel. Het aandeel opende echter al op $24 omdat de vraag veel hoger lag dan het aanbod. De hoogste koers van de dag bedroeg $26,05 of een stijging van 53% ten opzichte van de IPO-prijs.

Het Technologie Rapport bespreekt SnapChat

Het is opvallend dat Snap Inc zo’n stevige waardering krijgt. Snapchat bestaat nog maar sinds 2011 en het bedrijf behaalde geen enkele omzet tot 2015. Vorig jaar werd een omzet gerealiseerd van $404 miljoen maar dat is veel te weinig om de kosten te dekken. Snap Inc maakt dus verlies en CEO Evan Spiegel zei zelfs dat het niet zeker is of Snap Inc ooit winst zal maken.

Waarde Snap Inc

Clement Thibault, van Investing.com, vindt de waardering van Snap Inc alvast overdreven:

Er is geen winstgevendheid, vage groeivooruitzichten en stevige concurrentie. Snap Inc zal fors moeten innoveren om de honderden miljoen gebruikers voor zich te houden. Dit betekent hoge uitgaven voor O&O gedurende lange tijd. Snap Inc moet goed uitzoeken hoe het geld kan verdienen. Facebook was altijd winstgevend, Twitter nog nooit.’

Marktkapitalisatie Snap Inc

Onmiddellijk verkoopadvies voor Snap Inc

Ook Pivotal Research analist Brian Wieser geeft Snap Inc een ‘Verkoop’advies. Hij geeft een koersdoel van $10. Hij vindt het moederbedrijf boven Snapchat wel een beloftevol bedrijf met enorme opportuniteiten, maar de waardering is fel overdreven. Wieser vreest voornamelijk de concurrentie en merkt op dat de groei van het aantal gebruikers laag ligt, net als bij Twitter.

Ten slotte is er nog het probleem met de aandelen zelf. De aandelen die op de aandelenmarkt noteren, hebben helemaal geen stemrecht. Aandeelhouders dragen het volledige risico zonder dat ze iets te zeggen hebben over het beleid.

Grote toekomst voor Snap?

Anderzijds is Snap Inc meer dan alleen de sociale media app. Vorig jaar lanceerde Snap al de Snapchat Spectacles, een bril waarmee je video’s kan maken die je kan uploaden naar de app. Volgens Evan Spiegel kunnen we in de toekomst nog meer innovaties rond Spectacles en Snapchat verwachten. Wie Snap Inc koopt, koopt dus eigenlijk de visie van Evan Spiegel.

Bronnen: ValueWalk + MarketWatch