Explosieve stijging

‘Make America Great Again’, voor de aandeelhouders van rederij DryShips leek het wel alsof de slogan klonk als ‘Make DryShips Great Again’. Het veelgeplaagde aandeel explodeerde op een week tijd. Na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten steeg het aandeel op een dikke week maar liefst meer dan 1.500%.

DryShips is een rederij met schepen voor ijzererts, steenkool en andere grondstoffen. Trump heeft duidelijk aangegeven deze grondstoffen te verkiezen boven groene energie. Tot voor de verkiezing zaten deze grondstoffen in het verdomhoekje. Maar plots werden beleggers hoopvol. En dan kunnen er vreemde dingen gebeuren.

Het aandeel DryShips sloot op $4,56 op de dag voor de verkiezing. Een week later eindigde het aandeel op $73 met een tussentijdse piek van net geen $100. 

Wie voor $1.000 op de bodem kocht, kon een week later zijn aandelen op de top met $20.000 winst verkopen.

DryShips run up

DryShips werd ook geholpen door goede resultaten over het 3e kwartaal en een stijging van 20% van de Baltic Dry Index. Andere rederijen stegen in dezelfde periode ook meer dan 100%.

Maar zoals dat gaat op de aandelenbeurs, komen aan alle mooie liedjes altijd een einde. Na een stijging van 1.500% zijn er maar weinig aandeelhouders die op hun winst blijven zitten. De verkooporders nemen dan ook toe waardoor de daling versnelt.

Wie er op tijd bij was, heeft de belegging van zijn leven gedaan. Anderen zullen op droog zaad blijven zitten. DryShips sloot gisteren 85% lager op $11.

DryShips fall down

Bron: Bloomberg