Elon Musk geheimen Tesla

De autofabrikant Tesla heeft er geen gemakkelijk jaar opzitten. Zo leek het er aan het einde van vorig jaar nog even op dat de overname van SolarCity niet door zou gaan, maar uiteindelijk wist het merendeel van de aandeelhouders voor een goedkeuring te zorgen. Daarnaast wist de autofabrikant op de beursvloer ook geen hoge ogen te gooien.

Het aandeel Tesla onderging in 2016 met name een zijwaartse trend. dit beursjaar verloopt vooralsnog een stuk rooskleuriger. Het aandeel noteert op dit moment zelfs meer dan 20% hoger dan de slotstand van 2016. Sinds de definitieve overname van SolarCity staat het aandeel al meer dan 30% in de plus.

Beleggers ‘shorten’ massaal het aandeel Tesla

tesla-short

Maar, ondanks de tot nu toe stijgende beurstrend, nemen steeds meer beleggers afstand van het aandeel. Zo kunnen we op de bovenstaande grafiek, afkomstig van S3 Partners, zien dat het belang van de ‘shorters’ de afgelopen tijd flink is toegenomen. Volgens de data van S3 Partners wordt ruim 35% van het geplaatste aandelenkapitaal op dit moment ‘geshort’.

De reden dat de beleggers het niet meer in Tesla zien zitten komt met name door het teleurstellende nieuwsbericht over de autoleveringen in 2016. Tesla beloofde een jaar geleden nog dat ze tussen de 80.000 en 90.000 Tesla’s zouden gaan afleveren, maar het uiteindelijk cijfer komt terecht op slechts 76.230 auto’s.

Daarnaast beschikt Tesla op dit moment niet echt over een riante kaspositie. Volgens het management nemen de liquide middelen dit jaar flink toe, maar een groot deel van de beleggers lijkt daar vooralsnog geen vertrouwen in te hebben. Of deze beleggers gelijk hebben, zullen we op 15 februari te weten komen. Op die datum zal Tesla haar kwartaalcijfers publiceren.