wall street

Over de aandelenmarkt wordt vaak gezegd dat het vooruitloopt op de werkelijke economie. Uiteraard zijn er zowel voorstanders als tegenstanders op deze waarneming, maar de afgelopen beursjaren lijkt deze constatering juist te zijn.

Zo wisten de aandelenmarkten sinds het jaar 2009 al flink terrein terug te winnen, terwijl de wereldwijde economieën nog te maken hadden met een strenge recessie. Pas rond het jaar 2010/2011 waren in Amerika pas de eerste echte herstelbewegingen zichtbaar, en de Europese economie moest zelfs nog iets meer geduld hebben.

Aandelenmarkt stijgt als reactie op de euforische winstverwachtingen

Ook de laatste maanden is er heel wat veranderd op de beursvloer. Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is het optimisme over de economie toegenomen en dat heeft geresulteerd in sterk stijgende beurskoersen. Maar, ook de winstverwachtingen zijn flink opgeschroefd.

winstverwachtingen-vs-eu

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de winstverwachtingen voor de Amerikaanse en Europese beursgenoteerde bedrijven op dit moment hooggespannen zijn. We mogen dus wel zeggen dat de beleggers op dit moment daadwerkelijk vooruit lopen op de reële economie. Het is immers nog maar de vraag of de bedrijven deze verwachtingen ook daadwerkelijk kunnen gaan waarmaken.