melt up aandelen

In de afgelopen week kregen we behoorlijk wat tegenstrijdig nieuws op macro-economisch vlak te verwerken, met name uit de VS. Daar lijkt de economie momenteel warm en koud te blazen. Het is dan ook niet zo uitzonderlijk dat de beurzen in de voorbije week dicht bij huis bleven.

Aan de ene kant zien we dat de Amerikaanse arbeidsmarkt op het einde van een cyclus zit. Steeds meer onderdelen wijzen op ‘vermoeidheid’. De groei van de banenmarkt loopt niet meer zo lekker, terwijl de werkloosheid op een bodem zit.

Werkloosheid VS 2016

Op bovenstaande grafiek kan u dit fenomeen duidelijk vaststellen. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat we spoedig weer de weg omhoog zullen inslaan met de werkloosheid. De overgangsfase naar een hogere werkloosheid duurt soms maanden of zelfs jaren!

We verwachten dat de werkloosheid opnieuw gaat oplopen in 2017, wat het begin van een nieuwe economische recessie gaat inluiden, later dat jaar.

Echter, op de korte termijn lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht. Het jongste ISM-cijfer blies zelfs de hoogste verwachtingen van tafel. Deze indicator, die eerder ook nog leek te wijzen op een aanstaande afkoeling van de economie, schoot omhoog tot de hoogste niveau in 11 maanden.

Het houdt wellicht verband met het feit dat de transportsector aan een sterke comeback op de beurs bezig is. U weet wel, dit onderdeel bleef tot recent ver achter op de rest.

transport 2016

Maar op de bovenstaande grafiek wordt duidelijk dat de transportsector de dalende trend heeft verlaten en op zoek wil naar hoger oorden. Als de sector over enkele maanden het hoogtepunt van 2014 weet te doorbreken, dan zou dit een bijzonder krachtig signaal zijn.

Een Dow Theory Koopsignaal wordt dan geactiveerd.

Zover zijn we uiteraard nog niet, maar de aanzet is veelbelovend. Het bevestigt overigens het beeld dat we hier al geruime tijd schetsen. Op economisch vlak evolueren we stilaan naar het einde van een cyclus, maar de aandelenmarkt kan nog wel een tijd doorstijgen.

Voor beleggers betekent dit dat we ons in de laatste fase van de beursstijging begeven. In deze fase dient u de zogenaamde laatcyclische onderdelen van de markt te hebben. Want deze onderdelen hebben dan meestal nog bijzondere stijgingen voor de boeg.

Technologie voldoet op alle fronten!

Deze sector is nog maar recent uitgebroken naar nieuwe records, terwijl de traditionele aandelenmarkten al jaren in recordterritorium handelen. Inmiddels lijkt de grootste stijging voor de ‘gewone’ aandelen voorbij, maar voor de technologiesector lijkt het beursfeest nu pas te beginnen.

Daar is een goede reden voor: technologie kan groei voorleggen, terwijl de economie afzwakt.

Hierdoor krijgt technologie in de laatste fase altijd een behoorlijke ‘risk premium’. Beleggers willen groei, en het mag dan wat kosten. Op dit vlak heeft technologie nog een hele weg af te leggen, vooraleer de waarderingen de pan uitrijzen.

Er is overigens iets heel aparts aan de hand bij technologie. Terwijl de koersen van de sector hogere oorden opzochten in het afgelopen jaar, daalde de gemiddelde K/W van 27x naar 23x!

Technologie KW 2016

We hebben de gegevens er nog eens op nagetrokken: terwijl de K/W van de Nasdaq in het afgelopen jaar behoorlijk afnam, steeg de index met 10,5%. Hoe kan dit?

Simpel. De fundamenten van de technologiesector zijn uitzonderlijk sterk. De onderliggende bedrijven genereerden substantieel meer operationele winst dan koerswinst. Tot 3x meer!

Een relatieve winststijging van 30% op jaarbasis, welke sector doet het na? Geen enkele.

Enkel bij technologie is een dergelijke winstgroei mogelijk, in deze latere fase van de cyclus. En dat is precies de reden waarom dit segment op de beurs net nu zo hard begint door te stijgen, in vergelijking met de traditionele onderdelen.

Dit feest kan overigens nog enige tijd doorgaan, tot diep in 2017 of zelfs 2018. Want vergeet niet: de economie kan al in recessie zijn, dan nog kan technologie de pannen van het dak spelen.

Zelfs in ‘blessuretijd’ op de beurs scoort technologie!