De voorzitter van de Nationale Beurs van India, Vikram Limaye, benadrukt de bezorgdheid over de recente rally op de wereldwijde beurzen. De stimuleringsmaatregelen blijven de aandelenmarkten van New York tot New Delhi voeden maar de realiteit ziet er echter veel minder rooskleurig uit.

Lemaye beklemtoont dat we momenteel in een zeer onzekere wereld leven. Niemand weet hoe deze zich in de komende 12 tot 18 maanden zal ontwikkelen.

Vanuit dat perspectief lijkt het erop dat de aandelenmarkten de verbinding met de realiteit verloren zijn. De onzekerheid waarmee economieën in de hele wereld te kampen hebben, worden door de markten volledig genegeerd.

Indices geven vertekend beeld

Volgens Lamaye geven de indices in veel markten een vertekend beeld van de eigenlijke toestand van de economie. De indices worden grotendeels gedreven door een handvol aandelen die buitengewoon goed presteerden tijdens de Covid-19 pandemie.

Een groot deel van het herstel in de Verenigde Staten wordt gedreven door de grote technologieaandelen zoals Amazon en Netflix.

De FAANG-aandelen vertegenwoordigen 50%-60% van het rendement op de NASDAQ. Met de rest van de aandelen gaat het veel minder goed.

Meer zorgen

Limaye haalde nog enkele andere risico’s voor de aandelenmarkten in het komende half jaar aan.

De hoeveelheid fiscale en monetaire stimulans baart de voorzitter zorgen. Volgens hem is de duurzaamheid hiervan een reden tot bezorgdheid.

Hiernaast maakt Limaye zich ook zorgen over de financiële dienstensector. De financiële dienstensector is namelijk zeer gevoelig voor de algemene gezondheid van de economie.

Als de financiële sector in moeilijkheden komt door de onderliggende problemen met de reële economie, kan dit een voorbode zijn voor grotere problemen.

Bron: CNBC

Foto: iStock