(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,6 procent tot 510,48 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 2,1 procent.

In heel Europa stonden de beurzen dinsdag onder druk vanwege een combinatie van factoren, waaronder de Brexit, zorgen over de Italiaanse begroting, het handelsconflict tussen Amerika en China, maar met name de druk op de techfondsen. In de Verenigde Staten stonden bedrijven als Apple, Facebook en Alphabet, de moedermaatschappij van Google, fors onder druk.

Waar in de Verenigde Staten techreuzen miljarden aan beurswaarde zien verdampen, vallen de verliezen in Nederland bij zogeheten semi’s als ASML, ASMI en Besi nog wel mee, “die hebben hun afwaardering nu wel gehad”, stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer. “Echter, andere aandelen krijgen ook een tik mee”, aldus de beurskenner, die daarmee onder andere refereerde aan fondsen als Aegon en ArcelorMittal, die dinsdag eveneens fors onder druk stonden. De verliezen worden dinsdag volgens de vermogensbeheerder breed gedragen.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in oktober met 3,3 procent zijn gestegen. Dit zou wijzen op sterke vraag en kan de inflatie van de consumentenprijzen in de komende maanden opjagen, stelde David Madden van CMC Markets.

De werkloosheid in Frankrijk bleef afgelopen kwartaal stabiel op 8,8 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal in aanbouw benomen woningen in de Verenigde Staten in oktober op maandbasis is gestegen met 1,5 procent. Op jaarbasis was er echter een krimp van 2,9 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde in oktober met 0,6 procent op maandbasis tot 1,263 miljoen stuks. Op jaarbasis nam het aantal afgegeven bouwvergunningen met 6,0 procent af.

De euro/dollar noteerde op 1,1395. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1467 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1454 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 4,6 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 2 van de 25 aandelen in het groen. Signify steeg 0,2 procent, evenals Unilever. Unilever is ondergewaardeerd ten opzichte van de autonome groeivooruitzichten voor 2019, stelden analisten van Berenberg in een rapport.

De techaandelen stonden zoals gezegd flink lager. Bij de hoofdfondsen verloor ASML 1,9 procent, terwijl in de Midkap ASMI 0,9 procent lager noteerde.

Ook staalfonds ArcelorMittal moest 4,6 procent achteruit, terwijl in de Midkap sectorgenoot Aperam 5,9 procent verloor.

ABN AMRO leverde 1,5 procent in. UBS verlaagde dinsdag het koersdoel van 25,00 naar 23,80 euro en handhaafde het Neutraal advies. Analist Johan Ekblom vond dat de bestuurders van ABN AMRO afgelopen week bij de beleggersdag een tamelijk voorzichtige toon aansloegen. KBC Securities blijft positief over de bank, ondanks de mediaberichten over onvrede in de subtop van het management, waar de bank zich niet door zou moeten laten afleiden.

In de Midkap stonden bijna alle fondsen in de min. Adyen voerde met een verlies van 7,2 procent de lijst aan. OCI verloor 2,7 procent. Wereldhave, Flow Traders en Besi waren de enige stijgers met winsten van achtereenvolgens 0,3 procent, 1,0 procent en 0,7 procent.

Bij de Smallcaps liet Pharming wat herstel zien na recente dalingen. Het aandeel won 0,9 procent. VolkerWessels won 0,1, terwijl Nedap en Kendrion vlak sloten. De overige AScX-fondsen noteerden lager.

Lucas Bols verloor 8,1 procent. De omzet van de distilleerder daalde in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar met 2,0 procent naar 47,8 miljoen euro. In Nederland werd minder jenever en vieux verkocht. Ook had het bedrijf last van invoerrestricties in West-Afrika. ABN AMRO vond de cijfers nogal mager, terwijl KBC Securities het koersdoel verlaagde van 19,00 euro naar 17,50 euro.

Accell Group stond 2,1 procent lager, nadat Pon Holdings meldde inmiddels het beoogde belang van 20 procent binnen te hebben en het daarbij te willen laten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,5 procent lager op 2.651,38 punten. De Dow Jones index daalde 1,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.