(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag, na een flink drukke dag, met een kleine winst gesloten. De AEX steeg fractioneel naar 657,23 punten.

De pas op de plaats in de hoofdindex volgt na enkele goede dagen.

Volgens ING zijn beleggers nu in afwachting van goedkeuring van de concrete stimuleringsplannen van de regering-Biden door het Amerikaanse Congres. “Hoewel de vooruitzichten daarop goed zijn, kan het nog wel even duren voordat er echt geld uit Washington loskomt”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Wel gaat hij ervan uit, dat het uiteindelijke steunpakket minder groot zal zijn dan de door president Biden gewenste 1.900 miljard dollar. Het zal naar verwachting eerder tussen de 1.000 en 1.500 miljard uitkomen, zo voorziet de bank. 

Op macro-economisch vlak werd vooral uitgekeken naar de Amerikaanse inflatie. De prijzen stegen afgelopen maand met 0,3 procent op maandbasis, na een plus van 0,2 procent in december. Economen hadden voor december ook op een stijging van 0,3 procent gerekend.

De inflatie-ontwikkeling is volgens strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management erg belangrijk voor beleggers.

“Het grootste risico voor de aandelenmarkten is dat de steun van de centrale banken onverwacht wegvalt door een stijgende inflatie, waardoor de rente zou kunnen stijgen en de torenhoge aandelenwaarderingen onder druk zouden kunnen komen te staan,” waarschuwt Juvyns. 

De euro/dollar handelde op 1,2131. Olie werd bijna een procent duurder. De Amerikaanse olievoorraden daalden afgelopen week fors.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Adyen, dat maar liefst 8,7 procent duurder werd na het openen van de boeken. Volgens Jefferies presteerde het betaalbedrijf beter dan verwacht in het vierde kwartaal. Vooral de EBITDA lag een stuk hoger, aldus de bank. De reden voor KBC Securities om het koersdoel te verhogen is de verbeterde winstgevendheid die Adyen verwacht. De EBITDA-marge stijgt naar uiteindelijk 65 procent. Bij de vorige kwartaalupdate ging de betaalspecialist nog uit van 55 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield, dat nabeurs met cijfers komt, won 3,3 procent en KPN steeg 2,6 procent.

De cijfers van ABN AMRO en Heineken werden minder goed ontvangen dan die van Adyen. De bank daalde 1,5 procent en de brouwer zelfs 5,1 procent.

Heineken verkocht in 2020 minder bier dan vooraf werd voorzien. De brouwer stelde dan ook teleur, aldus ING. Jefferies denkt dat de doelstelling van Heineken voor een marge van 17 procent in 2023 vermoedelijk nog niet het maximaal haalbare zal blijken te zijn. De winst van ABN AMRO viel hoger uit dan voorzien, maar de nettorentebaten vielen tegen. Volgens Morgan Stanley blijven de vooruitzichten zwak.

De grootste daler was evenwel Galapagos. Het biotechbedrijf leverde 18,7 procent in nadat Galapagos en Gilead Sciences hun ISABELLA fase 3 studies met het middel ziritaxestat tegen longfibrose hebben stopgezet. Opnieuw een significante klap voor Galapagos, oordeelde Jefferies.

In de Midkap steeg Fugro 2,3 procent en was daarmee de koploper. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor de bodemonderzoeker naar 10,50 euro.

Pharming won 1,9 procent, eveneens na een koersdoelverhoging door Kepler.

Aperam daalde na kwartaalcijfers met 0,8 procent. De kwartaalcijfers van Aperam waren veel beter dan verwacht, maar het uitblijven van een aandeleninkoopprogramma is wel een tegenvaller, meent Morgan Stanley. 

De grootste daler was Basic-Fit met een koersverlies van 3,2 procent.

Bij de smallcaps ging Vivoryon 4,4 procent hoger en won AMG 5,4 procent. Alfen verloor 3,8 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned won nog eens 15,3 procent, nadat de koers dinsdag ook al fors hoger ging na een koopadvies van Kepler.

Lavide won 8,0 procent. Beurshandelaar Diede van den Ouden heeft een eerste belang in Lavide gemeld van bijna 11 procent. Hij nam de aandelen van voormalig CEO Salar Azimi over.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Amsterdamse handel noteerden de belangrijkste Amerikaanse beurzen vlak tot licht lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.