(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week positief begonnen. De AEX sloot maandag 0,4 procent hoger op 540,77 punten. De AMX won 0,6 procent en de AScX steeg 1,5 procent.

Wereldwijd trokken de aandelenmarkten zich maandag opnieuw op aan het optimisme over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China nu een deal ook echt spoedig gesloten lijkt te gaan worden.

“Dat is de afgelopen maanden natuurlijk wel vaker gezegd, maar toch reageren beleggers weer enthousiast”, zag online broker Lynx. De weerstand voor de AEX ligt momenteel rond de 544 punten. “De index moet hierboven zien te breken om de stijging te kunnen hervatten.”

The Wall Street Journal schreef zondagavond dat Beijing bereid zou zijn om tarieven op Amerikaanse goederen te verlagen en andere beperkingen terug te schroeven. In ruil daarvoor zou Washington overwegen de meeste, zo niet alle, sancties op Chinese goederen op te heffen. Dat maakt de weg vrij voor een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn ambtsgenoot Xi Jinping om een deal te beklinken. Die top moet voor het eind van de maand plaatsvinden, maar details zijn er nog niet.

Het positieve effect werkte ook door op de oliemarkt, waar een vat West Texas Intermediate 1,2 procent duurder werd.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De producentenprijzen in de eurozone stegen in januari met 3,0 procent, net als in december. Verder nam de bedrijvigheid in de regio New York in februari voor de zesde maand op rij minder sterk toe. De index kwam uit op 61,1.

Later deze week kan de markt aan de slag met het Beige Book van de Federal Reserve, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en een tweetal Amerikaanse banenrapporten, waarvan het officiële overheidsrapport wordt gezien als de belangrijkste.

“Er wordt gerekend op een plus van 185.000 banen en 3,3 procent loongroei. Maar maakt het uit voor de Fed – geduld is toch een schone zaak”, aldus economen van Rabobank.

Trump uitte dit weekend opnieuw kritiek op de Fed, tijdens een toespraak in Maryland. Hij stelde dat voorzitter Jerome Powell graag een “heel sterke” dollar ziet, waar de president een dollar wil die goed is voor het land en geen dollar die de VS belemmert in het onderhandelen met andere landen.

“Een tijdje terug zou dat nog groot nieuws zijn, maar de markt is deze verbale interventie van Trump ondertussen wel gewend en gaat over tot de orde van de dag”, aldus Rabobank.

De dollar steeg na de woorden van Trump. De euro verhandelde richting het slot van de Amsterdamse beurs op 1,1321 dollar. Maandagochtend vroeg noteerde het muntpaar op 1,1363 en vrijdagavond op 1,1359.

De Europese munt zal deze week vooral bewegen op het banenrapport en het rentebesluit van de ECB. Wijzigingen worden niet voorzien maar de markt rekent wel op mogelijke hints die de deur openen naar een nieuwe stimuleringsronde TLTRO’s later dit jaar.

“De voornaamste reden is dat de nieuwe economische ramingen waarschijnlijk een veel zwakkere groei en inflatie laten zien. De ECB gaat er niet langer van uit dat de groeivertraging te maken heeft met tijdelijke factoren”, zeiden economen van Morgan Stanley in een voorbeschouwing op het ECB rentebesluit van donderdag.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Aalberts Industries, dat 2,7 procent steeg.

RELX herstelde van de forse dip voor het weekend toen het aandeel dik 7 procent moest inleveren. De Universiteit van Californië besloot vorige week om het abonnement op wetenschappelijke tijdschriften van RELX-onderdeel Elsevier niet te verlengen. Analisten van UBS spraken van een gevoelige klap voor RELX en vrezen dat meer afnemers hun contract met het databedrijf zullen opzeggen, wat flink druk kan zetten op de EBIT van RELX. Berenberg noemde de koersval echter overdreven en sprak van een uniek koopmoment. Dat laatste advies namen beleggers maandag duidelijk ter harte want het aandeel steeg 2,3 procent.

Heineken leverde 0,8 procent in na een adviesverlaging bij RBC van Outperform naar Sector Perform. Het koersdoel werd verlaagd van 94,00 naar 86,00 euro. Meer concurrentie in vooral Mexico, Azië en Nigeria vormen een risico voor de winstontwikkeling van Heineken, aldus analisten van RBC. Daarentegen is het niet uitgesloten dat Heineken, net als in 2018, een bovengemiddelde autonome groei zal realiseren zonder de noodzaak om te investeren.

Ahold Delhaize was de sterkste daler en leverde 2,4 procent in. Amazon.com zou van plan zijn om tientallen fysieke levensmiddelenwinkels in de VS openen. Ahold Delhaize haalt een flink deel van zijn omzet uit Amerika. “Een aantal winkels wordt waarschijnlijk aan de westkust geopend en daar is Ahold Delhaize niet actief. Maar er zijn ook winkels gepland in Chicago, Philadelphia en Washington DC en in deze regio’s zijn wel winkels van Ahold Delhaize aanwezig”, zei een analist van ABN AMRO. Volgens de analist worden de stappen van Amazon in de retailmarkt “met argusogen” gevolgd.

De AMX werd aangevoerd door OCI, dat liefst 14,4 procent won. Het Saoedische Sabic overweegt een bod uit te brengen op de methanolfabrieken van het in Amsterdam genoteerde bedrijf, volgens Bloomberg. Met die deal, waarover de twee partijen in gesprek zouden zijn, zou 4 miljard dollar gemoeid zijn. Ook de fabriek van OCI in Nederland zou onderdeel van de overname zijn. In een reactie op het nieuws liet OCI weten dat er inderdaad interesse is getoond in de methanoltak. Een besluit is nog niet genomen.

Boskalis won 1,0 procent. De baggeraar tekende met medeaandeelhouder Kotug International een intentieovereenkomst voor de verkoop van Kotug Smit Towage aan Boluda Group. Volgens de overeenkomst bedraagt de ondernemingswaarde van Kotug Smit Towage 300 miljoen euro. Boskalis verwacht voor zijn belang van vijftig procent in de joint venture circa 90 miljoen euro in contanten te ontvangen.

Air France-KLM sloot de rij met een verlies van 3,2 procent. TKH Group, dat dinsdag voorbeurs de boeken opent, steeg juist 3,2 procent.

Onder de kleinere aandelen viel VolkerWessels in de smaak; het aandeel steeg 5,3 procent. Ook Pharming, dat donderdag met jaarcijfers komt, deed het goed en won 4,1 procent. Hunter Douglas leverde 2,0 procent in.

Het lokaal genoteerde Stern Groep won 4,8 procent. De automotive groep verkoopt Sternlease aan leasemaatschappij ALD Automotive voor 80 miljoen euro. Daarnaast sloot Stern een zevenjarige strategische partnerovereenkomst met de leasemaatschappij over het aanbrengen van leasecontracten en de levering van auto’s en diensten door Stern. NIBC sprak van een “zeer positieve” deal.

Euronext steeg 0,3 procent. Nasdaq heeft het bod op Oslo Børs VPS verhoogd en de Noorse beurs beveelt dit bod aan bij zijn aandeelhouders. Een eerder verhoogd bod van Euronext wijst men in Oslo af. Nasdaq maakte vanmiddag bekend 158 Noorse kronen per aandeel Oslo Børs VPS te willen betalen, in plaats van het eerdere bod van 152 kronen. Eerder verhoogde de andere kaper op de kust, beursbedrijf Euronext, zijn bod al tot 158 kronen. Euronext liet maandag weten dat men van plan is het bod door te zetten, omdat men reeds een meerderheid van de aandelen van de Noorse beurs in handen heeft.

Het lokaal genoteerde Avantium steeg 7,2 procent bij bovengemiddelde omzetten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs zakte Wall Street weg na een hogere start. De S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq leverden zo’n 0,4 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.