De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag flink hoger gesloten, ondanks een vrijwel lege beursagenda en flinke volatiliteit in de olieprijzen.

De AEX eindigde 1,4 procent hoger op 434,36 punten, de AMX steeg 1,6 procent op 648,00 punten en de AScX sloot 0,4 procent in het groen op 753,81 punten.

“Weinig nieuws dat richting gaf op een verder heel rustige handelsdag”, aldus analist Jauke de Jong van AFS. “We openden in het groen en het kabbelde voort.” 

In Nederland bleken koopwoningen in april duurder dan een jaar eerder. De prijzen stegen afgelopen maand met 4,2 procent op jaarbasis. Dit is een fractie minder dan vorige maand. Toen was de prijsstijging met 4,3 procent de grootste in acht jaar tijd.

De producentenprijzen in Duitsland daalden in april. Vergeleken met een jaar eerder daalden de producentenprijzen in april met 3,1 procent, na een krimp van eveneens 3,1 procent in maart. Op maandbasis steeg het prijspeil in april evenwel met 0,1 procent.

De winsten van vrijdag op de aandelenmarkten betekenden volgens De Jong van AFS evenwel een “herstel ten opzichte van de hele week”, toen de beurzen onder druk stonden omdat de notulen van de Federal Reserve de vrees voor een renteverhoging aanwakkerden.

De olierally die tijdens de Aziatische handel leek ingezet, verloor vrijdagmiddag aan kracht. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent hoger op 48,71 dollar en een juli-future Brent werd 0,2 procent meer waard op 48,91 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam op 1,1205. Het muntpaar noteerde bij aanvang van de handelsdag nog op 1,1223.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen sloten 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door het volgens analist Jauke de Jong van AFS beweeglijke Altice met een winst van 3,9 procent. 

ASML profiteerde met een winst van 2,4 procent van goed ontvangen kwartaalcijfers bij het Amerikaanse Applied Materials en Wolters Kluwer dikte 2,3 procent aan. 

ING steeg 2,0 procent na een positief analistenrapport van Berenberg. Volgens analist James Chappell blijft de bank “één van de beste uithangborden voor de toekomst van de financiële sector” met zijn “realistische houding over de omzetvooruitzichten.”

ABN AMRO, dat ex-dividend noteerde, verloor 2,3 procent en was daarmee hekkensluiter onder de hoofdfondsen. SBM Offshore gaf 0,5 procent prijs.

In de Midkap ging TomTom aan kop met een winst van 5,4 procent. Galapagos dikte 5,2 procent aan, ondanks een kapitaalverhoging in verband met de uitoefening van warrants. In navolging van ASML, werden sectorgenoten ASM International en BE Semiconductor Industries ruim 2,5 procent meer waard.

Air France-KLM droeg de rode lantaarn met een verlies van 2,0 procent. Ook Vastned hield het hoofd niet boven water en verloor 1,1 procent.

Onder de kleinere fondsen viel de koerswinst van Ordina met 4,1 procent op, terwijl ook Heijmans, AMG Advanced Metallurgical Group en Kiadis Pharma de wind in de rug hadden met winsten van ruim twee procent. 

Value8 stond met een min van liefst 8,1 procent evenwel stevig onder druk. Het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries verwierf recent een meerderheidsbelang in mediabedrijf IEX Group. Value8 meldde een kapitaalbelang van 56,32 procent met een dito stemrecht.

Curetis daalde 4,2 procent na de publicatie van eerste kwartaalcijfers. Het Duitse biotechbedrijf met een notering aan het Damrak zag het verlies in de eerste maanden van het jaar verder oplopen, terwijl de omzet juist terugliep. Daarnaast zei het bedrijf een volatiele omzetontwikkeling te verwachten de komende tijd.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de handel in Amsterdam noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 2.058,17 punten. De Dow Jones index dikte 0,8 procent aan en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.