(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is na een licht hogere opening, verdeeld gesloten.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 559,73 punten. De Midkap-index steeg 0,5 procent en de Smallcaps eindigden 0,4 procent lager.

Daarmee boekte de AEX op kwartaalbasis een koerswinst van circa 16 procent. Op 31 maart sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter op 483,44 punten. 

Het sentiment werd dinsdag gedrukt door de Wereldgezondheidorganisatie, die waarschuwde dat het ergste van de coronacrisis nog moet komen. Samen met de berichten over de zuidelijke staten in de Verenigde Staten, waar het niet goed gaat met de aantallen besmettingen, overheerste daardoor voorzichtigheid bij beleggers.

Op de laatste handelsdag van juni was men in afwachting van de kwartaalcijfers, die over ongeveer twee weken zullen gaan binnendruppelen vanuit de VS. “Dat wordt best spannend. Er zit een groot gat tussen de winsten, die naar verwachting sterk dalen, en de koersen, die weer sterk zijn afgelopen. Eén van de twee zal gelijk krijgen”, aldus Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

Het verhaal van de dag kwam vooral van de twee grote AEX-fondsen die met resultaten kwamen, zei Nijkamp.

Shell gaat 15 miljard tot 22 miljard dollar afschrijven op zijn olie- en aardgasbezittingen, meldde de energiereus. “Dat hakte er aardig in.”

Aan de andere kant presteerde technologiebedrijf Prosus beter dan verwacht en sloot ook hoger.

De twee grootste bedrijven in de AEX waren daarmee exemplarisch voor wat er op de beurs gebeurde: technologie-aandelen winnen terrein en aandelen in de oude economie, zoals banken en oliebedrijven, worden minder waard, zei Nijkamp.

De technologiehoek profiteerde van opbeurende woorden van Micron Technology op maandagavond, terwijl ook de resultaten van Xilinx goed werden ontvangen. “Zo zie je dat techaandelen die al hard gestegen waren, toch nog verder kunnen stijgen omdat de cijfers meevallen”, zei Nijkamp. “Dat is positief.”

In de namiddag werd bekend dat de Europese Unie reizigers uit de Verenigde Staten na 1 juli blijft weren omdat het coronavirus er niet onder controle is. Diverse andere landen mogen wel weer na de EU reizen vanaf woensdag.

Economisch nieuws was er over het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat in juni steeg naar 98,1 van 85,9 in mei, volgens Conference Board. Dit was beter dan verwacht. “Je ziet de cijfers beter worden, maar nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis, terwijl de aandelenkoersen al wel op dat niveau zitten”, aldus Nijkamp.

De inkoopmanagersindex voor de regio Chicago toonde beperkt herstel in juni. In Europa werden daarnaast inflatiecijfers in de eurozone vrijgegeven, die wezen op aantrekkende inflatie in juni.  

Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,1247. De olieprijzen daalden licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kreeg de cijferrapportage van Prosus een positief onthaal, met een koerswinst van 4 procent. Morgan Stanley sprak van sterke omzetgroei bij alle kernactiviteiten, maar de marges waren wel zwakker. UBS was onder de indruk van de omzetgroei bij e-commerc. Het grotere verlies was een teleurstelling voor de Zwitserse zakenbank.  

ASMI won zelfs 6 procent, geholpen door stijgende koersen van sectorgenoten in de VS.

Royal Dutch daalde daarentegen 3 procent. De energiereus kondigde tot 22 miljard dollar aan afschrijvingen aan, maar volgens ING was dat gezien het huidge klimaat ook te verwachten. Berenberg merkte op dat het operationeel bij Shell iets beter gaat dan verwacht. Zowel ING als Berenberg handhaafde het Houden advies op Shell.

ING gaat via Amazon leningen aan MKB-bedrijven in Duitsland verstrekken. Het aandeel sloot 1 procent lager. 

Randstad verloor 1,6 procent nadat analisten een forse omzetdaling in het tweede kwartaal voorspelden.

Unibail-Rodamco-Westfield won 0,3 procent. Een tijdelijke ontruiming van een winkelcentrum van het vastgoedfonds in Parijs zorgde niet voor grote schrik bij beleggers.

In de Midkap won Basic-Fit ruim 2 procent na een koopadvies van zakenbank Morgan Stanley. De analisten zijn van mening dat de fitnesssector een sterkere vraag zal zien dan voor de coronacrisis en uitbaters van fitnessclubs die lage prijzen hanteren zullen daarvan profiteren.

De grootste stijger in de AMX bleek PostNL met een plus van 8 procent. ING is goed te spreken over de verhoging van de winstverwachtingen door PostNL met 30 tot 41 procent, dankzij “significant positieve impact van de coronacrisis op de pakketdivisie en de beperkte negatieve impact op briefpostbezorging in combinatie met sterke synergievoordelen uit de fusie met Sandd”, aldus analist Marc Zwartsenburg. Het aandeel werd op de favorietenlijst van de bank gezet en het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 2,75 naar 3,25 euro.

BAM Groep was met 6 procent de grootste daler. De bouwer trof een schikking voor een metroproject in Keulen uit 2009 en moet daar 40 miljoen euro voor reserveren.

Bij de kleinere fondsen waren Kendrion en Vivoryon het meest in trek en verloor AMG juist 4 procent.
 
Kardan, dat spoedig van het Damrak vertrekt herstelde aan het slot van eerdere verliezen. Operationeel maakte Kardan afgelopen kwartaal winst, maar onder de streep waren de cijfers toch rood. 

Wall Street

Bij het sluiten van de Amsterdamse markt, kleurden de borden in New York groen. Vooral tech-aandelen presteerden goed. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.