(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,9 procent.

De AEX index sloot woensdag na een volatiel handelsverloop alsnog 3,0 procent hoger op 475,40 punten, en borduurde daarmee voort op de winsten van dinsdag, toen de index maar liefst 9,0 procent won.

Wall Street zette dinsdag zelfs de grootste stijging sinds 1933 neer, en hoofdgraadmeter S&P 500 zat woensdag wederom in de lift, met een winst van 1,2 procent. De Dow Jones index koerste tijdens de tweedaagse rally 13 procent hoger.

De S&P 500 noteerde woensdagavond in het laatste handelsuur zelfs meer dan vijf procent hoger, maar vlak voor het slot werd een groot deel van de winst prijsgegeven nadat de democratische senator Bernie Sanders dreigde zijn steun voor het economische noodpakket te willen opschorten. 

De Amerikaanse Senaat stemde vannacht in Washington evenwel toch unaniem in met een steunpakket ter waarde van 2 biljoen dollar, om de economische schade van de coronacrisis op te vangen. De wet moet morgen nog wel worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Dit zal waarschijnlijk geen problemen opleveren.

De Amerikaanse beurzen anticipeerden de afgelopen twee handelsdagen al op de goedkeuring van het ongekende stimuleringspakket.

“De stimuleringsmaatregelen zullen de kredietmarkt ontgrendelen en fungeren als meewind voor de aandelenmarkten“, zei analist Adam Crisafulli van Vital Knowledge. Maar de markt “beweegt duidelijk veel sneller dan de onderliggende fundamentals en net zoals de scherpe dalingen in eerdere sessies overdreven waren, zullen ook de herstelbewegingen dat zijn”.

De 880 pagina’s tellende wetgeving voorziet onder meer in rechtstreekse betalingen aan Amerikanen die economisch getroffen zijn door het coronavirus, opgehoogde werkloosheidsuitkeringen, leningen en subsidies aan bedrijven en meer middelen voor gezondheidszorg voor ziekenhuizen, staten en gemeenten.

De mei-future voor een vat West Texas Intermediate sloot woensdag 2,0 procent hoger op 24,49 dollar op de New York Mercantile Exchange. Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,0899.

In Azië nemen beleggers vanochtend gas terug en het beeld is overwegend negatief. Positieve uitschieter is de beurs in Sydney met een winst van 2,3 procent. Hongkong en Seoel verliezen minder dan een procent, terwijl Tokio met 4,5 procent flink prijs geeft.

Bedrijfsnieuws

Het is voor ASR nog te vroeg om een realistische en betrouwbare inschatting te maken van de impact van het coronavirus op de operationele en de financiële prestaties van het het concern. Dit meldde de Nederlandse verzekeraar woensdagavond bij de publicatie van zijn jaarverslag 2019.

Arcadis besloot vanwege de corona-uitbraak om het dividendvoorstel in te trekken en te stoppen met het inkopen van eigen aandelen.
 

Ook Heijmans besloot over 2019 geen dividend uit te keren om zich “te wapenen” tegen de mogelijke impact van het coronavirus.

Fietsenfabrikant Accell Group voglde het voorbeeld van Arcadis en Heijmans, en besloot eveneens om het dividendvoorstel in te trekken. Ook hier was de reden voor het schrappen van het dividend de corona-uitbraak.

Andere bedrijven besloten met het oog op de corona-uitbraak om de financiële positie te versterken.

Philips  heeft een lening uit ter waarde van 500 miljoen euro met een looptijd tot 2025 en de tweede lening, ook ter waarde van 500 miljoen euro, die afloopt in 2030.

Heineken haalde woensdag met de uitgifte van twee obligaties 1,4 miljard euro op. Heineken plaatste een vijfjarige obligatie ter waarde van 600 miljoen euro met een coupon van 1,625 procent. Met een tienjarige lening met een coupon van 2,25 procent haalt de bierbrouwer 800 miljoen euro op.

NSI haalde 40 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties aan klanten van MetLife Investment Management.

Vivoryon wist het operationele verlies in 2019 stabiel te houden op ongeveer 7,7 miljoen euro, waardoor er onder de streep een nettoverlies overbleef van 7,8 miljoen euro tegen 7,7 miljoen euro in 2018.

Berenberg verlaagde de koersdoelen voor de banken ABN AMRO en ING,  en stelde ook het koersdoel voor Philips neerwaarts bij.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 1,2 procent tot 2.475,56 punten, de Dow Jones index won 2,4 procent tot 21.200,55 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 7.383,30 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.