(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent.

De AEX index daalde donderdag in lijn met de Europese hoofdbeurzen nipt met 0,1 procent naar 597,58 punten. De volumes waren bescheiden vanwege Thanksgiving in de Verenigde Staten, waardoor sturing van de Amerikaanse beurzen achterwege bleef. Verder ging de aandacht uit naar oplopende spanningen tussen de VS en China.

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende woensdagnacht een wet waarmee hij liet blijken solidair met de demonstranten in Hongkong te zijn. Het wetsvoorstel werd bijna unaniem aangenomen door het Amerikaanse Congres.

De wet verplicht de Verenigde Staten om jaarlijks te controleren of Hongkong genoeg zelfstandigheid heeft om zijn speciale handelsstatus met Amerika te behouden. Daarnaast stelt de wet dat Washington met sancties moet komen indien de mensenrechten in de stadstaat worden geschonden.

Ook de export van onder meer traangas en pepperspray werd door de wet aan banden gelegd.

China reageerde woedend. De viceminister van buitenlandse zaken Le Yucheng riep de Amerikaanse ambassadeur in China op het matje en waarschuwde dat de VS zich niet moeten bemoeien met interne aangelegenheden. Yucheng riep Washington verder op om de wetten niet daadwerkelijk in te voeren om de Amerikaans-Chinese relatie niet nog meer onder druk te zetten.

Een spoedige oplossing voor het handelsconflict lijkt door deze gebeurtenissen minder waarschijnlijk. In Azië noteerde de Hang Seng index in Hong Kong vanochtend meer dan twee procent lager. Ook de andere Aziatische hoofdbeurzen koersen in het rood.

Op Wall Street sloten de hoofdindices woensdag, de dag voor Thanksgiving, de handelsdag nog af op de hoogste standen ooit.

Het muntpaar euro/dollar en de olieprijs noteerden vanochtend stabiel.

In New York is vandaag sprake van een verkorte handelsdag vanwege Black Friday. Traditioneel komen winkels de dag na Thanksgiving met forse kortingen en consumenten beginnen alvast met de inkopen voor Kerstmis. Nieuwsmedia houden de hele dag omzetcijfers bij, waardoor de koopjesdag bij uitstek geschikt is als barometer voor de Amerikaanse economie.

Daarnaast hebben beleggers ook onder meer oog voor de economische groei in Frankrijk en de inflatie en de werkloosheid in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Het kabinet is van plan om de zogenoemde PFAS-norm te verhogen zodat veel bouw- en baggerprojecten weer opgestart kunnen worden. Dit meldden diverse media donderdagavond, waaronder NOS en RTL Nieuws. De officiële aankondiging volgt vermoedelijk vandaag.

Air France-KLM komt mogelijk in beweging na een verkoopadvies van Credit Suisse. 

Een negatief wisselkoerseffect en inflatieschommelingen in Israël zorgden er onder meer voor dat het nettoverlies van Kardan op jaarbasis opliep van 24 miljoen naar 92,7 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street van woensdag

De S&P 500 index steeg woensdag 0,4 procent op 3.153,63 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 28.164,00 punten en de Nasdaq ging 0,7 procent hoger op een slot van 8.705,18 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties