(ABM FN-Dow Jones) De AEX had in 2020 te kampen met een ongekende en vooral onbekende crisis; die van een virusuitbraak die de hele wereld, inclusief de financiële markten trof. 

De Amsterdamse hoofdgraadmeter wist echter stand te houden en bereikte in de laatste dagen van het jaar zelfs nog een nieuwe jaartop, hoewel de index vandaag ruim een half procent lager sloot.

Op een slot van 624,61 punten op 31 december 2020, steeg de AEX op jaarbasis uiteindelijk 3,3 procent, na een plus van bijna 24 procent in 2019.

Volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx zijn het techfondsen als Prosus, Adyen en Just Eat Takeaway die de AEX dit jaar wisten te redden.

“De AEX-index wist dan ook veel sterker te herstellen dan de meeste andere Europese indices”, aldus de marktkenner, die erop wees dat veel grote Europese beurzen, zoals die in Parijs en Brussel, maar ook de Eurostoxx 50 over heel 2020 met verlies eindigden.

Op Wall Street wisten de drie grote indexen dit jaar record na record te breken en staan ze op jaarbasis overtuigend in de plus. De Nasdaq profiteerde van de vraag naar techaandelen en noteert op jaarbasis dik 40 procent hoger.

Coronacrisis domineert

Coronavirus, Covid-19, coronamaatregelen, lockdowns, coronavaccins. Het waren dé woorden die de beurzen dit jaar vaak beroerden. In maart, toen duidelijk werd dat het virus niet alleen in Azië rondging, en strenge maatregelen werden genomen om de uitbraak in te dammen, zakten de financiële markten in elkaar. De AEX dook half maart zelfs even onder de 400 punten.

De paniek onder beleggers was groot, met name vanwege de gevolgen van de pandemie. Door verregaande lockdowns kwamen economieën en vliegverkeer stil te liggen en kwamen ook bedrijven in zwaar weer. In december kwam er pas wat licht aan het eind van de tunnel met de goedkeuring van de eerste coronavaccins. Die worden momenteel wereldwijd uitgerold, maar het zal nog even duren voor een groot deel van de mondiale bevolking is gevaccineerd en de wereld terugkeert naar normaal.

Centrale banken en overheden aan zet

Om de zwaarste economische klappen op te vangen werd andermaal een flink beroep gedaan op de grote centrale banken. De Amerikaanse Federal Reserve startte een omvangrijk opkoopprogramma en voerde voortdurend liquiditeitsoperaties uit om de financiële markten te stabiliseren. Ook in Japan, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone ging de geldkraan verder open.

Momenteel pompt de Fed maandelijks 120 miljard dollar in de markt en de Europese Centrale Bank heeft een pakket ter waarde van 1.850 miljard euro opgetuigd. De rentes zullen de komende jaren niet worden verhoogd, omdat de inflatie ver achterblijft bij de prijsstabiliteit van rond de 2 procent die wordt geambieerd.

Monetair ingrijpen is echter niet voldoende. Ook overheden zullen de economie flink moeten stimuleren tijdens én na de coronacrisis. In de Europese Unie werd lang gesteggeld over een coronaherstelfonds van 750 miljard euro, opgesplitst in 390 miljard euro aan subsidies en 360 miljard euro aan leningen. Zwaar getroffen lidstaten krijgen deze subsidies en leningen alleen wanneer ze voldoen aan een aantal voorwaarden en de Europese Commissie en overige lidstaten moeten akkoord gaan met de gevraagde steun. Verder zet de EU ook het Europees Stabiliteitsmechanisme in en komt de Europese Investeringsbank in actie. Verder ondersteunen lidstaten zelf hun eigen economieën.

Op de valreep werd in de Verenigde Staten de afgelopen dagen nog een extra stimuluspakket van 900 miljard van kracht, maar dat had na het verlopen van delen van het eerste steunprogramma uit maart behoorlijk wat voeten in de aarde.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Zo wilde zittend president Donald Trump zijn handtekening niet zetten als een eenmalige cheque aan Amerikanen niet werd verhoogd van 600 naar 2.000 dollar. Uiteindelijk gaf hij toch toe maar wel met de boodschap aan zijn Republikeinse partij dat ze voor 2.000 dollar moesten stemmen.

Het is een van de laatste wapenfeiten van Trump die 20 januari plaats zal maken voor voormalig vicepresident Joe Biden. Begin november werd Biden verkozen tot nieuwe president van Amerika. Trump sprak vervolgens van grootschalige verkiezingsfraude, maar in de rechtbank en zelfs bij het Hooggerechtshof ving hij bot.

Voor de aandelenmarkten was Trump de afgelopen vier jaar een vloek en een zegen, met name door zijn onvoorspelbaarheid en veelvuldig Twitter gebruik. Biden zal wat dat betreft voorspelbaarder zijn, al is het de vraag of hij de ruimte krijgt om meer stimuleringsmaatregelen te nemen. 

“Daarvoor zijn de Senaatsverkiezing in Georgia op vijf januari belangrijk. Het gaat om de laatste twee Senaatszetels die nu nog in Republikeinse handen zijn. Bij winst van de Democraten krijgt Biden de macht over het Congres en kan hij zijn politieke agenda uitvoeren zonder compromissen met en tegenwerking van de Republikeinen”, aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

“Als de Senaat in handen van de Republikeinen blijft dan wordt de macht van Biden aanzienlijk gekortwiekt. Die verkiezingen kunnen de positief gestemde financiële markten even in een wachtstand zetten.”

Brexit

Ze hadden er maar vierenhalf jaar voor nodig, maar eind 2020 wisten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk dan toch een vrijhandelsakkoord te sluiten. Net op tijd want op 31 december loopt de transitieperiode af, nadat een jaar geleden Brexit van kracht werd. Op 1 januari behoort het VK niet langer tot de interne markt van de EU of de douane-unie.

Zoals wel vaker in de ruim vier jaar sinds het referendum waarbij een meerderheid van de Britten koos voor Brexit, werd pas op het laatste moment een deal gesloten, na maanden van getouwtrek over een gelijk speelveld, de visserij en andere zaken en voortdurend uitstel van deadlines.

“Het feit dat er een deal ligt, is een grote opluchting voor beide kanten. Niemand wil 2021 ingaan met een no-deal Brexit”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Volgens econoom Aben van Van Lanschot Kempen zijn beleggers absoluut nog niet verlost van het Brexitdossier.

“Het is niet duidelijk of financiële dienstverleners in de Londense City nog op huidige voet producten en diensten kunnen aanbieden op de Europese markt? Verder zijn er kwesties rond de uitwisseling van data en rond concurrentie. Er is genoeg stof om de komende tijd over door te praten.”

Het Britse pond stond dit jaar onder druk ten opzichte van de euro.

De euro wist dit jaar behoorlijk terrein te winnen. De dollar als veilige haven stond vaker onder druk, onder meer omdat het zo lang duurde voor er nieuwe stimuleringsmaatregelen werden genomen in de VS.

OPEC grijpt in na historische daling olie

De automobilist merkte er weinig van aan de pomp maar in april gebeurde er iets historisch met de ruwe olieprijs. Een vat West Texas Intermediate belandde in negatief terrein, wat betekende dat beleggers geld toe kregen. Ook dit was het gevolg van de coronacrisis, want door alle lockdowns bleven mensen thuis en raakten opslagterminals overvol.

De OPEC besloot vervolgens in te grijpen met zijn bondgenoten en spraken af om dagelijks 9,7 miljoen olievaten minder op te pompen en dat gebeurde ook tot eind juli. Tussen augustus en december pompte de zogeheten OPEC+ 7,7 miljoen vaten olie minder op per dag en vanaf 1 januari is dit teruggeschroefd tot 7,2 miljoen vaten per dag.

“De noodzaak om de olieproductie nog langer of nog dieper te verlagen was er niet. Het vaccin kan waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal in 2021”, volgens econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

ABN AMRO stelt verder dat de olieprijzen zich in 2021 in een smalle brandbreedte zullen bevinden en dat de belangrijkste thema’s daarbij onveranderd blijven.

“De vraag naar olie wordt gedomineerd door de gevolgen van de bestrijding van COVID-19. Hoe eerder een werkend vaccin kan leiden tot versoepeling van de lockdowns, hoe eerder de vraag naar olie herstelt”, volgens Van Cleef.

Op 48 dollar donderdag noteerde de WTI-olieprijs over heel 2020 gemeten nog altijd zo’n 20 procent lager.

Comeback bitcoin

2020 was het jaar van de comeback van de bitcoin. De munt bereikte eind december zelfs een record op bijna 29.000 dollar, nadat de vorige piek drie jaar geleden werd bereikt.

Volgens Jerrymie Marcus, communicatie manager bij BTC Direct is 100.000 dollar per bitcoin in 2021 niet uitgesloten.

“Nu de all-time high bereikt is, verwachten we dat ook veel consumenten terug zullen instappen” aldus de vertegenwoordiger van de broker in cryptocurrencies.

Naeem Aslam van Avatrade heeft een koersdoel van 50.000 dollar voor de munt.

Rotatie

Het beursjaar 2021 zal worden gekenmerkt door klimaat- en gezondheidstrends met een sectorrotatie, nadat 2020 een jaar was van een dramatische koersdaling door de corona-uitbraak, gevolgd door een indrukwekkend herstel onder leiding van de technologiesector. Dit verwacht strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

Ook Bank of America verwacht dat rotatie op de aandelenmarkten belangrijk wordt en voorspelt dat het economisch herstel met name in de tweede helft van 2021 op stoom komt, door de inzet van coronavaccins.

Veel van dat optimisme is al wel ingeprijsd. Voor de S&P 500 voorspelt de Amerikaanse bank een stand van 3.800 punten en in een gunstig scenario kan de index zelfs tot boven de 4.000 punten stijgen.

Analisten van de Zwitserse bank UBS voorzien in het meest gunstige geval een stijging van de Stoxx Europe 600 tot 490 punten. Dit scenario wordt ondersteund door een verdere vooruitgang in de ontwikkeling en verspreiding van een coronavaccin. In het meest negatieve scenario daalt de Stoxx Europe 600 echter tot 310 punten.

Volgens UBS is 2021 verder het jaar waarin de winstgroei van Europese bedrijven aanzienlijk hoger zal liggen dan die van Amerikaanse ondernemingen.

Bedrijven die opvielen in 2020

Galapagos was duidelijk de gebeten hond in de AEX in 2020, met een verlies van 57 procent. Het biotechbedrijf zag de vermarkting van filgotinib als reumabehandeling in de VS in rook opgaan. UBS sluit niet uit dat het middel als behandeling voor inflammatoire darmziekten in 2022 wel in de VS gelanceerd kan worden, maar dit zal wel meer onderzoeksdata vereisen. Volgens analist Benoit Louage van Degroof Petercam is het neerwaarts risico voor het aandeel inmiddels beperkt.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor op jaarbasis 54 procent. Het vastgoedfonds had zwaar te lijden onder lockdownmaatregelen en wilde daarom een claimemissie van 3,5 miljard euro uitvoeren. Daar staken de aandeelhouders een stokje voor. Na het mislukken van de emissieplannen stapte het management, onder wie CEO Christophe Cuvillier, op.

Just Eat Takeaway profiteerde juist wel van strenge maatregelen om het coronavirus in te dammen. Omdat restaurants sloten, werd er meer eten besteld via de maaltijdbezorger. Verder wist, toen nog Takeaway, het Britse Just Eat begin dit jaar definitief in te lijven na een overnamestrijd met Prosus. In de eerste helft van 2021 hoopt Just Eat Takeaway ook de overname van het Amerikaanse Grubhub af te ronden.

Groeiaandelen als Just Eat Takeaway maar ook andere techfondsen waren dit jaar in trek als gevolg van de coronacrisis, waarbij beleggers bijvoorbeeld cyclische en waardeaandelen meer links lieten liggen vanwege de economische onzekerheid.

Adyen was de uitblinker in de AEX, met een jaarwinst van 161 procent, terwijl Prosus 33 procent steeg.

Halfgeleiders ASML en ASMI, die in 2019 nog te lijden hadden onder de handelsperikelen tussen de VS en China, deden dit jaar goede zaken, met koerswinsten van 51 en 80 procent.

In de Midcap deed sectorgenoot Besi het prima, met een stijging sinds begin 2020 van 44 procent, terwijl PostNL 39 procent won.

De pakketbezorger kreeg het niet alleen drukker omdat er veel meer online werd besteld door de coronalockdowns. De kas werd ook gespekt door een sale-en-leaseback overeenkomst van 150 miljoen euro voor 5 sorteercentra. Daardoor is PostNL in staat om over 2020 weer dividend uit te keren. Dit moet nog wel worden goedgekeurd tijdens de jaarvergadering in april 2021.

Air France-KLM had in 2020 zwaar te lijden onder de coronacrisis en moest daarbij een beroep doen op Nederlandse en Franse staatssteun. Die kwam er in Parijs makkelijker dan in Den Haag. Het vliegverkeer kwam dit jaar moeilijk op gang en nieuwe lockdowns zorgen voortdurend voor nieuwe verstoringen. In 2021 zal de luchtvaartsector niet een-twee-drie herstellen, zeker niet tot er op grote schaal is gevaccineerd. Brancheorganisatie IATA voorspelt voor 2020 een verlies van 118,5 miljard dollar en voor 2021 een verlies van nog altijd 39 miljard dollar voor de gehele sector. Air France-KLM verloor dit jaar 48 procent aan beurswaarde.

Fugro had in 2020 flink last van de coronacrisis. Zoveel zelfs dat de bodemonderzoeker besloot tot een claimemissie van 250 miljoen euro. Dat verliep niet helemaal soepel want de emissieplannen lekten voortijdig uit door een technische fout op de website. Daarvoor zal Fugro gedupeerde beleggers moeten compenseren. Verder werd de emissie wel omarmd. Volgens CEO Mark Heine moet deze grootschalige herfinanciering, die ook 450 miljoen aan nieuwe leningen omvat, de bodemonderzoeker ook klaarstomen voor de toekomst, waarin het bedrijf vooral veel kansen ziet in offshore wind energy. Die omslag lijkt hard nodig want afgelopen jaar verloor het aandeel Fugro 62 procent aan beurswaarde.

Fastned was een van de bedrijven die goed wist te herstellen van de coronacrisis. In maart en april voelde de uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s de pijn van lockdownmaatregelen. In de zomer volgde herstel. Verder wist Fastned de kas te spekken met een aantal obligatie-uitgiftes. Het aandeel steeg liefst 241 procent in 2020.

Kiadis kende in 2019 een rampjaar na het stopzetten van de ontwikkeling van zijn behandeling tegen bloedkankers ATIR101 maar de focus op het NK-cell therapie platform legde het biotechbedrijf dit jaar geen windeieren. De interesse van het Franse Sanofi in het platform lokte na een licentiedeal zelfs een overnamebod uit van 308 miljoen euro, of 5,45 euro per aandeel in contanten. Een mooie deal met de premie van liefst 272 procent. Het aandeel sloot het jaar op 5,28 euro.

Beursdebutanten

2020 was de terugkeer van Neerlands koffietrots Douwe Egberts op het Damrak. In 2012 bracht het Amerikaanse Sara Lee DE al eens naar de beurs, maar dat duurde nog geen jaar. Toen nam het Duitse JAB Holding het koffie- en theemerk over. dat bedrijf koos ervoor om het nieuwe Jacobs Douwe Egberts samen te voegen en ontstond JDE Peet’s, dat in mei van dit jaar voor 31,50 euro per aandeel zijn beursdebuut in Amsterdam maakte. Dit betekende een marktkapitalisatie van 15,6 miljard euro voor het uitgebreide Douwe Egberts-bedrijf. Op een slot van 36,95 euro donderdag, wist het bedrijf dit jaar 2,6 in waarde te stijgen.

Bedrijven die in 2021 van de beurs verdwijnen

Altice Europe, Hunter Douglas en ook het eerder genoemde Kiadis zullen in 2021 van de Amsterdamse beurs verdwijnen. Altice wordt naar verwachting overgenomen door Next Private, het bedrijf van CEO Patrick Drahi, voor 5,35 euro per aandeel.

Luxaflexmaker Hunter Douglas wordt waarschijnlijk van de beurs gehaald door grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg, hoewel er wel wat verzet is van de fondsbeheerders van het Add Value Fund, die het bod te laag vinden.

In 2020 moest het Damrak al afscheid nemen van VolkerWessels, dat door zijn grootaandeelhouder van de beurs werd gehaald.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.