(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, nadat de optimisten weer de overhand kregen op de beurs.

De AEX won 0,6 procent op 629,20 punten. de Midkap-index sloot 0,9 procent hoger. De Smallcaps werd 0,5 procent meer waard.

Het positieve sentiment is heel erg overheersend, zei Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger. Beleggers gooien volgens hem alle remmen los. “Het lijkt wel alsof de zorgen over het coronavirus geheel zijn afgeworpen”.

Een rol speelt daarbij dat de stijging van het aantal sterfgevallen door het coronavirus aan het aftoppen is, volgens de beleggingsstrateeg. “Het aantal loopt nog wel op maar de versnelling is minder groot”.

Aan de andere kant geven grote bedrijven inmiddels waarschuwingen vanwege het virus, zoals Apple eerder deze week deed en Adidas. “Maar men denkt dat het later dit jaar zal herstellen.” Die conclusie wordt gesteund door een analyse van het IMF, volgens Zwanenburg.

Daarbij komt dat de rente nog erg laag is en er voor beleggers weinig alternatieven zijn voor aandelen.

Zwanenburg vond het opvallend dat de halfgeleiders woensdag weer volop in trek waren, nadat ze dinsdag nog werden afgeschreven vanwege de omzetwaarschuwing van Apple.

Intussen denken beleggers in de VS dat het een goed moment is om een huis te kopen. “Dat gaat allemaal goed” met de Amerikaanse economie, meende de analist.

Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO zei woensdag dat de markt vooral positief reageert op nieuwe stimuleringen die China heeft aangekondigd voor de luchtvaartsector. Dat deed de Amerikaanse futures goed “en Europa liep daar achteraan”, aldus de handelaar.

In de middag bleken dat er 4 procent minder Amerikaanse woningen in aanbouw zijn genomen in januari, dan een maand beerder, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg.  Op jaarbasis was in beide gevallen sprake van een dubberlcijferige stijging. De Amerikaanse producentenprijzen lieten in januari een sterker dan verwachte stijging zien.

Eerder op de dag bleek dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in januari verder opliep, van 1,4 naar 1,8 procent.

De euro/dollar handelde op 1,0789. Olie werd ruim een procent duurder.

Stijgers en dalers

De meeste aandelen in de AEX sloten hoger. Wolters Kluwer was de sterkste stijger met 2,8 procent, gevolgd door ASML met 2,4 procent.

Galapagos, dat donderdagavond met cijfers komt, steeg 1,8 procent.

Banken en verzekeraars bleven in de hoek waar de klappen vallen. ING ging ‘s middags onderuit op het bericht dat de bank de uitgifte van achtergestelde obligaties op het laatste moment heeft uitgesteld. Het gaat om zogeheten Additional Tier 1 kapitaal, ook wel bekend als coco’s. ING wilde tegen ABM Financial News niet zeggen waarom de kapitaalronde niet doorging. Volgens persbureau Bloomberg wil de bank eerst nog nieuw binnengekomen informatie bestuderen. Het aandeel sloot 3,8 procent lager. Volgens Zwanenbrug is het aandeel daarmee erg goedkoop geworden.

Verzekeraar ASR Nederland was met een verlies van 1,0 procent ook één van de grootste dalers. Volgens ING voldeed ASR met de voorbeurs gepubliceerde jaarcijfers evenwel aan de verwachtingen. De bank is te spreken over de het dividendbeleid en de inkoop van eigen aandelen. Bonsee van ABN AMRO wees op de recent sterke koersprestaties, vooral na de cijfers van sectorgenoot NN, en meent “dat het bezit van de zaak het einde van het vermaak” is.  

In de AMX ging hafgeleiderfondsen BESI en ASMI aan de leiding met koerswinsten van ruim 4 procent. Dinsdag gingen deze aandelen nog flink opmlaag. Besi opent morgen de boeken.

Fugro leverde 4,5 procent in na het openen van de boeken voorbeurs. Volgens Zwanenburg doet het bedrijf het goed, door over te schakelen van bodemonderzoek voor olieplatforms naar onderzoek voor windparken.  

Alfen kwam ook met cijfers en steeg 6 procent. B&S Group was eveneens in trek. Vivoryon daarentegen leverde 2 procent in.

Het lokaal genoteerde Esperite mocht sinds vandaag weer verhandeld worden van de AFM. De handel was eerder deze maand stilgelegd in afwachting van een reactie van het bedrijf op mediaberichten over verloren navelstrengbloedmonsters en een strafrechtelijk onderzoek naar de CEO. De koers maakte een duikvlucht van 30 procent.

Dutch Star One steeg meer dan 20 procent. Vrijdag komt CM.com via Dutch Star op het Damrak.

Stern schoot omhoog, met 21 procent, zonder dat duidelijk was waarom. Mogelijk verwachten beleggers details over een geplande fusie van de autodealer met het Scandinavische Hedin Automotive. De fusie zou goed zijn voor de liquiditeit van het aandeel, volgens NIBC.

Tussenstanden Wall Street

Op Wall Street stonden de aandelenindices rond sluitingstijd in Europa op winsten van 0,5 tot 1 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties