(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten, terwijl de volumes afnamen in aanloop naar de feestdagen aan het einde van het jaar.

De AEX eindigde 0,8 procent hoger op 622,42 punten. De Midkap-index steeg 0,6 procent en de Smallcaps werden 1,5 procent meer waard.

“Ik zit hier een beetje te genieten van de hogere koersen terwijl we naar het einde van het jaar toe kabbelen”, zei André van Eerden van Aberfeld Asset Management. “Het zou zo maar kunnen dat we dit jaar op de hoogste stand van het jaar afsluiten. Die kant gaat het nu op.”

De positieve stemming wordt ingegeven door berichten dat een handelsakkoord tussen de EU en de Britten nabij is, enkele weken voordat het Verenigd Koninkrijk uittreedt uit de unie. “Dat stimuleert de koersen”, zei Van Eerden.

De vermogensbeheerder merkte op dat de orderstroom wel aan het afnemen is. Dat zal tijdens de halve handelsdag van donderdag nog wel verder omlaag gaan, vermoedt hij.

Op weg naar het jaareinde is er weer wat hoop rond de banken, die mogelijk toch weer een dividendje mogen uitkeren volgend jaar, zei Van Eerden.

Vastgoedfondsen waren woensdag ook in trek, maar daar moeten beleggers misschien niet te veel waarde aan hechten, aldus de vermogensbeheerder, omdat er wel eens sprake kan zijn van window dressing: aandelen die gekocht worden in kleine volumes om de koers te laten stijgen, zodat het zwakke beleggingsresultaat aan het einde van het jaar, wanneer de rapportages moeten worden opgemaakt, enigszins wordt gemaskeerd. “Een beetje eindejaars-opschoning”, dacht Van Eerden.

Volgens de vermogensbeheerder is er sprake van een rotatie van de grote technologiefondsen naar de meer cyclische namen, die een goede start van het nieuwe jaar te wachten staat. De entree van Tesla in de S&P500 begin deze week lijkt in elk geval voor de Amerikaanse autofabrikant een voorlopige top te zijn geweest.

Economisch nieuws was er over het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten, dat afgelopen week daalde van 892.000 tot 803.000. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg in december, hoewel minder sterk dan eerder was gemeld.  

De verkoop van nieuwe woningen daalde in november onverwacht met 11 procent, en de inkomens van Amerikaanse huishoudens daalden bovendien sterker dan verwacht, met 1,1 procent, maar de orders voor duurzame goederen namen juist weer sterker toe dan voorspeld, met 0,9 procent.  
   
De euro/dollar noteerde op 1,2199. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2164. Door zicht op een handelsakkoord tussen Brussel en Londen had het Britse pond de wind flink in de rug.

De olieprijzen stegen ruim 3 procent, tot 48,39 dollar voor een vat West Texas Intermediate en 51,50 voor Brent-olie om te leveren in februari. De Amerikaanse olievoorraden zijn afgelopen week licht gedaald, bleek woensdagmiddag.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg vastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield met ruim 4 procent. Banken ING en ABN AMRO werden 3 tot 4 procent meer waard en ook verzekeraar Aegon was bovenin de lijst te vinden met 3,6 procent koerswinst.

Ook het getergde Galapagos zag de koers opkrabbelen met 2,5 procent na de sterke dalingen van de afgelopen weken.

Just Eat Takeaway.com leverde 1,4 procent in.

Midkapper Pharming steeg aanvankelijk, nu het biotechbedrijf een nieuwe beursnotering heeft aan Nasdaq. De zogeheten American Depositary Shares zijn vanaf woensdag 23 december verhandelbaar. De winst werd uiteindelijk weer grotendeels ingeleverd en het aandeel sloot nauwelijks hoger.

Air France-KLM won 4,5 procent en was daarmee de sterkste stijger in de Midkap-index. Het aandeel is erg sentiment-gedreven door de coronacrisis, stelde Van Eerden.

Basic-Fit daalde ruim 2 procent. De uitbater van fitnessclubs kreeg meer ademruimte van banken middels een zogeheten waiver. De verruiming van de afspraken is uit voorzorg, meldde het bedrijf. ING hield er al rekening mee dat banken dit jaar geen probleem zouden maken van de convenanten. Analist Marc Zwartsenburg waarschuwde dat de cashburn van Basic-Fit van 5 miljoen tot 20 miljoen euro kan oplopen als de lockdowns worden verlengd. Een nieuwe aandelenemissie is volgens ING in dat geval niet uit te sluiten, om weer verder te kunnen groeien.
 
Onder de kleinere aandelen won Wereldhave 4,5 procent en Alfen 3,4 procent, maar verloor Ajax 3 procent.

Het lokaal genoteerde AND won 11 procent. Het bedrijf plaatste 519.000 nieuwe aandelen onder bestaande en nieuwe investeerders, ter waarde van in totaal 830.000 euro.

Envipco werd zelfs bijna 14 procent meer waard.

Tussenstand Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen vlak tot licht hoger. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.