(ABM FN-Dow Jones) De AEX beurs is donderdag lager gesloten, ondanks de winsten die tijdens de ochtendhandel werden geboekt. De hoofdgraadmeter eindigde 0,1 procent in de min op 453,87 punten. De AMX steeg 0,3 procent op 647,37 punten en de AScX won 0,2 procent op 812,91 punten. 

“We begonnen vanochtend positief met een doorbraak van de AEX naar het hoogste niveau van dit jaar, maar dat hebben we niet vast weten te houden. Amerika was vanmiddag weer zwakker en olie daalde ook ruim twee procent”, zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van online broker Lynx die verder wees op de Amerikaanse PMI data “die echt wel tegenvielen”.

Verder gaat het volgens Sleutel vooral om het banenrapport van vrijdag. “Morgen is D-Day”, aldus de beleggingsspecialist. 

Bij het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole zei voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve vorige week al dat de kans op een renteverhoging de afgelopen maanden is toegenomen, gezien de ontwikkeling van de arbeidsmarkt, de economie en de inflatie. Ze kreeg bijval van vice-voorzitter Stanley Fischer, die zelfs opperde dat er dit jaar nog altijd twee renteverhogingen kunnen worden doorgevoerd. 

Volgens analisten van ING hoeft de werkgelegenheid van de Amerikaanse centrale bank helemaal niet met meer dan 180.000 stuks toe te nemen om het licht op groen te zetten voor een renteverhoging. “Eén ding waar de leden van het Federal Open Market Committee het over eens lijken te zijn, is dat de economie volledige werkgelegenheid heeft bereikt, of in elk geval bijna”, schreven de marktvorsers van ING in een voorbeschouwing.

In afwachting van dat banenrapport kreeg de markt vandaag een reeks aan inkoopmanagersindexen voor de kiezen. De dag begon met Chinese PMI’s die voor de industrie wel groei lieten zien op basis van overheidscijfers, hoewel het rapport van Markit en Caixin duidde op een niveau van 50 precies, ofwel een pas op de plaats. De Chinese dienstensector groeide in augustus iets minder hard. In Japan kromp de industrie minder hard en in Europa was sprake van een iets minder sterke groei in Duitsland, terwijl de industrie in Frankrijk en Italië kromp. 

Vanuit Amerika kwam ook een stroom aan cijfers: de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering stegen licht, terwijl de arbeidsproductiviteit in Amerika in het tweede kwartaal daalde. De arbeidskosten stegen wel. 

De inkoopmanagersindexen van respectievelijk Markit en ISM lieten een verdeeld beeld zien. Markit toonde nog wel een groei van de bedrijvigheid, zij het minder dan in juli, maar de inkoopmanagersindex van ISM wees voor augustus op krimp. De Amerikaanse bouwuitgaven bleven in juli op maandbasis stabiel.

Het euro/dollar valutapaar noteerde rond het Europese slot op 1,1196. Het Britse pond steeg ten opzichte van de greenback met meer dan 1 procent tot rond de 1,33 dollar nadat de Britse inkoopmanagersindex over augustus sterk uitkwam na een dip in juli.

Olie verhandelde na de forse dip van woensdag donderdag ook lager. De oktober-future voor een vat ruwe olie aan de Nymex daalde 2,6 procent op 43,55 dollar en een vat Brent met levering in november werd 2,5 procent minder waard op 45,77 dollar.

Stijgers en dalers

Altice en Akzo Nobel voerden de hoofdgraadmeter aan met een winst van 1,2 procent. Uiteindelijk sloten 13 fondsen in het groen binnen de AEX.

Verzekeraars konden donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, na een analistenrapport van Exane BNP Paribas. De Franse bank startte met het volgen van NN Group met een Neutraal advies, terwijl Aegon een Underperform advies kreeg. De lage rente draagt volgens Exane bij aan de uitdagingen waarmee de verzekeraars kampen, waarbij bedrijven met een sterke kapitaalpositie beter in staat zijn deze druk te weerstaan. NN Group eindigde 0,3 procent hoger, terwijl Aegon 1,7 procent daalde. ING Groep was eerder op de dag één van de grootste stijgers, maar van die winst was op het slot nog een half procent over.

Gemalto, dat 0,9 procent steeg, maakte bekend een opdracht te hebben ontvangen van het Noorse Posten Norge voor de levering van verificatie software. Philips maakte donderdag bekend dat  Sophie Bechu is voorgedragen als chief of operations en executive vice president. Het aandeel sloot 0,2 procent hoger.

De Midkap werd donderdag aangevoerd door Wereldhave, dat 1,8 procent steeg en Aperam en Air France-KLM die op een gedeelde tweede plaats 1,6 procent wonnen. Delta Lloyd steeg 0,6 procent. Het aandeel kreeg van Exane een Neutraal advies.

Corbion leverde 0,4 procent in. NIBC Markets verlaagde donderdag het advies van Accumuleren naar Neutraal bij een gehandhaafd koersdoel van 25,00 euro, omdat het niveau van de actuele koers het onlangs verhoogde koersdoel inmiddels heeft bereikt.

Onder de kleinere fondsen viel Van Lanschot op met een stijging van het aandeel van 3,9 procent. ING verhoogde het koersdoel van 23,00 naar 24,00 euro en handhaafde het koopadvies. De resultaten over de eerste zes maanden van het jaar waren volgens de analisten van de bank beter dan de door het bedrijf samengestelde consensus. Aangezien ING voldoende ruimte voor een hoger rendement ziet voor aandeelhouders, spraken de analisten van een aantrekkelijk rendementsprofiel in de periode 2016 tot 2020.

Het aandeel Lucas Bols won 0,3 procent. Donderdag maakte het drankenconcern bekend exclusieve onderhandelingen te zijn gestart voor het vormen van een joint venture met Rémy Cointreau. Binnen de joint venture willen de twee drankenconcerns samen de wereldwijde activiteiten van het merk Passoã exploiteren en verder ontwikkelen. Volgens de Britse zakenbank Bryan Garnier profiteert Lucas Bols door de voorgenomen samenwerking dankbaar van de strategie van Rémy Cointreau om zich te focussen op de premium merken.

Beter Bed kreeg donderdag een adviesverlaging van NIBC Markets. Het aandeel, dat vlak sloot, werd van de kooplijst gehaald en kreeg een Accumuleren advies. Het koersdoel ging omlaag van 27,80 naar 25,00 euro. Analist Gerard Rijk wees op de zwakke vooruitzichten voor de Duitse markt voor het derde kwartaal. Rijk stelde dat een herstel in Duitsland in het vierde kwartaal wellicht te optimistisch is. Duitsland is goed voor 62 procent van de omzet van Beter Bed. 

ASR steeg 0,2 procent. Exane gaf de verzekeraar donderdag een initieel Underperform advies.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerden de Dow Jones index en S&P 500 een half procent in de min. De Nasdaq hield het bij een daling van 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.