(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met stevige winsten gesloten. De AEX index steeg 3,9 procent tot 489,82 punten, terwijl de AMX een winst van 3,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 5,0 procent.

Markten veerden maandag wereldwijd op na tekenen dat de verspreiding van het coronavirus vertraagt. De teller staat momenteel wereldwijd op bijna 1,3 miljoen besmettingen, terwijl bijna 70.600 personen aan de gevolgen van het virus zijn overleden. In zowel Italië als Spanje, de twee zwaarst getroffen landen van de eurozone, werd afgelopen weekeinde een vertraging gerapporteerd in het aantal nieuwe infecties en het aantal dodelijke slachtoffers.

“Het ziet er [vandaag] mooi uit, ondanks de lagere olieprijs”, concludeerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management, “hoewel ik er dit weekeinde nog wel gemengde gevoelens over had met name vanwege de ontwikkelingen op de energiemarkt, maar de markt snakt naar positief nieuws”, aldus Schutte. Een voorzichtige vertraging van de [besmettings]curve en het zicht op een mogelijk einde van de lockdown stemt de markt volgens de adviseur positief. Hoewel hij echter geen grote drama’s voorziet, betwijfelt Schutte of dit optimisme terecht is. In zijn visie is de markt veel te vroeg iets te rooskleurig.

Ook marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank deelt het optimisme van de markt niet. “Hoewel er in Europa wel wat signalen zijn dat het mogelijk de goede kant op gaat, zijn er wereldwijd nogal wat regio’s die [juist] nu op slot gaan”, zei Mevissen. Daarnaast wijst hij op berichten dat het aantal besmettingen in China weer oploopt, waar dus mogelijk sprake zou zijn van een tweede infectiegolf.

Op macro-economisch vlak kwam uit Duitsland het nieuws dat de fabrieksorders in februari op maandbasis zijn gedaald met 1,4 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 1,5 procent. Volgens Carsten Brzeski laten de data zien dat de impact van het coronavirus nog mild was in februari. “De stilte voor de storm”, aldus de econoom van ING.

De oliefutures stonden maandag onder druk, na het nieuws dat oliekartel OPEC en Rusland een vergadering over een mogelijke verlaging van de productie hebben uitgesteld tot donderdag. De olieprijs noteerde maandag tot 3,9 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,0812. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0813 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0808 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASMI met een winst van 16,3 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco en ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 11,5 procent en 10,1 procent.

ASMI meldde maandag nog steeds bereid te zijn om een dividend uit te keren van 3,00 euro per aandeel, waarvan 1,50 euro in de vorm van een speciaal dividend.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal van 15,00 naar 10,00 euro met een onveranderd Houden advies. De staalreus lijkt volgens Kepler in de huidige crisis beter gepositioneerd dan de meeste Europese sectorgenoten, door een sterkere focus op de kasstroom.    

ING won 9,3 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel voor ING evenwel fors van 13,50 naar 8,60 euro, maaar handhaafde het koopadvies. De Nederlandse banken behoren volgens Jefferies momenteel tot de slechtst presterende banken dit jaar. Voor ABN AMRO ging het koersdoel van 17,50 naar 8,40 euro bij handhaving van het Houden advies.

Shell sloot ondanks de lagere olieprijs 0,7 procent hoger.

Ahold Delhaize was met een verlies van 0,3 procent de enige daler onder de hoofdfondsen. 

In de AMX ging OCI aan kop met een winst van 14,5 procent. OCI houdt vast aan de verwachte dubbelcijferige groei van de verkoopvolumes in 2020 en zei weinig last te ondervinden van het coronavirus. “Alle OCI-producten worden door overheden als essentieel bestempeld om een ononderbroken toevoer van voedsel en andere essentiële producten te garanderen”, zei het concern.

BAM is aangewezen als hoofdaannemer voor de bouw van een noodhospitaal met vijfhonderd bedden in de Noord-Engelse plaats Harrogate, nabij Leeds. Het aandeel won 9,6 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger van de Midkap.

Vopak bungelde onderaan met een verlies van 4,9 procent. Flow Traders daalde 2,2 procent, terwijl GrandVision 2,2 procent inleverde.

Onder de kleinere aandelen wonnen Wereldhave en NIBC met winsten van achtereenvolgens 14,6 procent en 9,1 procent. Vastned steeg 6,0 procent en Brunel won 8,1 procent.

B&S Group en Nedap waren de enige dalers van de AScX en daalden respectievelijk 1,0 procent en 3,7 procent.

De ontwikkelingscombinatie Sonate Spuikwartier, waarin VolkerWessels deelneemt, heeft de eerste twee woontorens van het nieuwbouwproject Sonate in Den Haag in twee separate transacties verkocht aan SPF Beheer en MN. De financiële details van de transacties werden niet vermeld. Het aandeel won 0,2 procent.

Het lokaal genoteerde Alumexx won 4,5 procent. Het bedrijf stelde dicht bij een “belangrijke overname” van een branchegenoot te zijn.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 4,8 procent hoger op 2.610,05 punten. De Dow Jones index steeg 4,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 4,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.