(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten na een tegenvallend cijfer over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector. De AEX index daalde 0,7 procent op 461,11 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Volgens Elwin de Groot van Rabobank lag een “zwak” cijfer over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector ten grondslag aan de verliezen op de aandelenmarkt, aangezien de beurs eerder nog kleine plussen lieten optekenen. 

De inkoopmanagersindex gemeten door het Institute for Supply Management daalde van 55,5 in juli naar 51,4 vorige maand. Economen mikten aanvankelijk op een stand van 55,0 in augustus.

“Dit geeft meer voeding aan het beeld dat de groei in Amerika tegenvalt”, stelde marktanalist De Groot, toevoegend dat de Federal Reserve bij het bepalen van het monetaire beleid en het vaststellen van een eerste renteverhoging juist als voorwaarde hanteert dat “de groei op een hoger niveau ligt”. 

“September was al niet heel erg waarschijnlijk, maar dit cijfer zet alleen maar meer vraagtekens bij december”, concludeerde De Groot over het tijdstip waarop de Fed zal besluiten om de rente te verhogen. “Het gaat een uitdaging worden voor de Fed.”

De euro/dollar veerde na publicatie van het cijfer door ISM op en noteerde op 1,1227. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1157 en bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag stond er een stand van 1,1151 op de borden. 

De kleinere kans op een renteverhoging op korte termijn door de Federal Reserve na het cijfer van het ISM uitte zich volgens Elwin de Groot van Rabobank in het opveren van de euro/dollar. “Het beleid van de Fed is heel erg dominant in de wereld”, stelde de marktanalist. 

Edelmetalen waren juist in trek na het cijfer van ISM en de daaropvolgende zwakte van de Amerikaanse dollar. Een december-future goud noteerde rond het slot in Amsterdam 1,3 procent hoger op 1.343,95 dollar en een december-future zilver dikte 2,5 procent aan op 19,85 dollar. 

In Europa kwamen vanochtend verder nog cijfers vrij over de economische groei in het tweede kwartaal van 2016. Het bruto binnenlands product steeg conform een eerdere raming op kwartaalbasis met 0,3 procent. In het eerste kwartaal groeide de economie van de eurozone nog met 0,5 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar was er sprake van een groei van 1,6 procent.

Woensdag staan industriële productiecijfers uit respectievelijk Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op de agenda, in de avonduren gevolgd door het Beige Book van de Federal Reserve. Het Beige Book geldt als leidraad voor het bepalen van het beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Donderdag belooft een drukke dag te worden voor beleggers, met het rentebesluit door de Europese Centrale Bank gevolgd door een persconferentie van voorzitter Mario Draghi. 

Olie noteerde dinsdag in het rood, nadat eerder op de dag nog het groen op de borden stond. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 44,41 dollar, terwijl een november-future Brent 1,5 procent goedkoper werd op 46,90 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,7 procent. Een potentieel middel van Galapagos in de behandeling van idiopathische longfibrose kreeg in de Europese Unie de status van weesgeneesmiddel.

Unibail-Rodamco profiteerde met een winst van 0,3 procent van een koersdoelverhoging door JPMorgan Cazenove van 255,00 naar 260,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Altice gaf juist 0,9 procent prijs na een koersdoelverlaging door Deutsche Bank van 18,30 naar 15,30 euro met een ongewijzigd Houden advies. 

Aegon droeg de rode lantaarn onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,0 procent. Financieel directeur Darryl Button van de verzekeraar kondigde aan per 1 december de onderneming te verlaten. Volgens Jefferies zadelt het vertrek van de CFO de verzekeraar op met een nieuw probleem, naast de onzekerheid rond de kapitaalbuffer, toegenomen gevoeligheid voor rentebewegingen, een dreigende verlaging van de UFR-rekenrente en een aanstaande herziening van de economische modellen. 

In de Midkap trok OCI de aandacht met een verlies van liefst 6,9 procent na het openen van de boeken over de eerste zes maanden van dit jaar. De omzet daalde met bijna 15 procent van 1.150 miljoen naar 982 miljoen dollar en de aangepaste nettowinst toerekenbaar aan aandeelhouders kelderde van 131 miljoen naar 45 miljoen dollar. Analisten van JPMorgan Cazenove spraken desondanks van resultaten die onderliggend grotendeels conform verwachting waren.

Wereldhave was met een winst van 3,7 procent de grootste stijger na een adviesverhoging van Neutraal naar Overwogen door JPMorgan Cazenove. De analisten verlaagden desondanks het koersdoel van 60,00 naar 58,00 euro. Het fonds is ten opzichte van sectorgenoten volgens de analisten ten onrechte laag gewaardeerd. Sectorgenoot Vastned, dat 1,2 procent steeg, kreeg van JPMorgan eveneens een adviesverhoging te verwerken van Neutraal naar Overwogen.

Bij de AScX-index was Fagron de sterkste stijger met een winst 4,7 procent, gevolgd door Koninklijke Brill dat 1,6 procent steeg. Lucas Bols was de grootste daler met een verlies van 1,5 procent.

Curetis rondde een evaluatiestudie af van een nieuwe bloedkweekcartridge en brengt het product in het derde kwartaal naar de Europese markt. Het aandeel noteerde 6,8 procent hoger.

TIE Kinetix was met een verlies van 6,0 procent de opvallendste daler op de lokale markt.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index fractioneel lager op 2.179,70 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde juist 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.