(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,9 procent tot 615,67 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

In afwachting van het het Amerikaans banenrapport nam het Damrak in eerste instantie een afwachtende houding aan. Ondanks een tegenvallend rapport bouwde de AEX gedurende het laatste deel van de handelsdag zijn winsten verder uit.

Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november fors minder is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg afgelopen maand met 245.000, terwijl de markt rekende op een stijging van 440.000. Het werkloosheidspercentage daalde conform verwachting van 6,9 procent naar 6,7 procent. Het gemiddeld uurloon steeg met 0,31 procent tot 29,58 dollar per uur. De arbeidsparticipatie bedroeg 61,5 procent.

ING zei in reactie op het “teleurstellende” rapport ondanks alle onzekerheid en ongerustheid over de economie, optimistisch te blijven over de vooruitzichten voor 2021, aangezien een vaccinatieprogramma een volledige heropening van de economie mogelijk maakt, waarbij de consument weer volledig kan deelnemen aan de economie.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank schat in dat de Federal Reserve op basis van het banenrapport van vandaag geen monetaire wijzigingen overweegt, maar bij de regering wel aandringt op een tweede steunpakket om de coronacrisis op te vangen.

ING zei vooruitblikkend naar volgende week met name te kijken naar Washington, vanwege tekenen van beweging in de onderhandelingen voor een nieuw steunpakket, dat van cruciaal belang is ter ondersteuning van de Amerikaanse economie gezien de hernieuwde golf van coronavirusgevallen en economisch schadelijke inperkingsmaatregelen. Een tweede punt van focus zijn de Brexit-besprekingen, aangezien de tijd begint te dringen.

In Europa werd vrijdag op macro-economisch vlak bekend dat de Duitse fabrieksorders in oktober op maandbasis met 2,9 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 1,8 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in oktober is gestegen van 62,1 tot 63,1 miljard dollar. De export steeg in oktober met 2,2 procent, terwijl de import met 2,1 procent steeg.

Tot slot werd bekend dat het aantal fabrieksorders in de Verenigde Staten in oktober is gestegen met 1,0 procent. Dat was iets beter dan verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,2139. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2162 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2140 op de borden.

Olie noteerde 1,0 procent hoger, nadat OPEC+ op donderdag akkoord ging met een kleine productieverhoging vanaf januari. Eerdere verwachtingen over een verlenging van de productiebeperkingen legden beleggers naast zich neer.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Royal Dutch Shell met een winst van 3,5 procent. Oliereuzen profiteerden van de aangetrokken olieprijzen, nadat OPEC+ op donderdag akkoord ging met een kleine productieverhoging vanaf januari.

ArcelorMittal was met een winst van 3,0 procent een goede tweede. Unibail-Rodamco-Westfield steeg 2,4 procent, Aegon won 1,5 procent en Heineken dikte 1,4 procent aan. Ahold-Delhaize was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen. Just Eat Takeaway verloor 1,3 procent, terwijl DSM 0,7 procent lager eindigde.

In de AMX verloor Air France-KLM 0,4 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Deutsche Bank, dat het verkoopadvies overigens wel handhaafde. Deutsche Bank verhoogde op basis van het positieve vaccinnieuws de ramingen om een sneller herstel van de EBITDA en een lagere cashburn in te prijzen.

Basis-Fit, dat een koersdoelverhoging kreeg van RBC, steeg 0,8 procent.

Signify ging echter aan kop met een winst van 4,3 procent, gevolgd door Eurocommercial, dat 3,2 procent won. WDP was met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler.

PostNL verloor 1,4 procent. UBS verlaagde het koersdoel licht van 3,20 naar 3,10 euro, maar handhaafde het koopadvies wel.

In de AScX won Lucas Bols 2,0 procent. De distillateur rondde de overname van Passoã definitief af. De overname van 71,3 miljoen euro werd gefinancierd door middel van een gecommitteerde acquisitiefaciliteit en cash.

Accell steeg 4,3 procent, vanwege speculatie over een mogelijk overnamebod, hoewel analisten tegen ABM FN meldden dat de kans op een bod kleiner is geworden. Sligro was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler van de AScX.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 3.691,56 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.