Chippers helpen een handje.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft donderdag de dag positief weten af te sluiten. Mede geholpen door de chippers. De AEX steeg uiteindelijk 0,2 procent tot 925,11 punten.
De dag verliep relatief rustig in aanloop naar het eerste presidentiële debat tussen Joe Biden en Donald Trump. Maar wellicht belangrijker, hielden beleggers het kruit droog voor de belangrijke data van vrijdag. Dan staat de Amerikaanse PCE-inflatie geagendeerd, die voor het rentebeleid van de Federal Reserve van groot belang is.
De FedWatch Tool van CME geeft aan dat de markt met een waarschijnlijkheid van bijna 90 procent verwacht dat de rente op 31 juli gehandhaafd blijft. Voor 18 september wordt een handhaving van de rente geschat op circa 36 procent. Oftewel: een ruime meerderheid rekent op een renteverlaging door de Fed in september.
ING blijft positief over de verwachtingen voor de aandelenmarkten in het komende halfjaar. “Toch verwachten we niet dat de beurzen in een mooie rechte lijn verder omhoog zullen gaan”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Geopolitieke spanningen en de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS kunnen voor volatiliteit op de markten zorgen. Maar het voorlopig uitblijven van een recessie, aantrekkende bedrijfswinsten, vertragende inflatie en renteverlagingen door centrale banken zullen de markten in de komende maanden steun geven.”
Verder waren er vandaag voldoende economische data. Zo bleek dat de geldhoeveelheid in de eurozone in mei sterker is gestegen. In mei steeg de maatschappelijke geldhoeveelheid, kortweg M3, met 1,6 procent op jaarbasis, na een plus van 1,3 procent in april.
Ook werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni licht is gestegen. De index die het vertrouwen weergeeft, steeg met 0,3 punt. De index voor het economisch sentiment in de eurozone daalde met 0,2 punt tot 95,9. De verwachtingsindex voor de werkgelegenheid daalde 1,6 punten tot 99,7. Het vertrouwen in de industrie daalde fractioneel, net als het vertrouwen in de dienstensector.
In de VS stegen de orders van duurzame goederen in mei met 0,1 procent, waar een daling met 1,0 procent was voorzien. De wekelijkse nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden afgelopen week met 6.000 tot 233.000. Dit lag dicht bij de verwachting van 235.000 steunaanvragen.
De Amerikaanse economische groei in het eerste kwartaal kwam uit op 1,4 procent, waar eerder nog 1,3 procent was gemeld. Ook bleken de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in mei opnieuw te zijn gedaald. De verkoopindex daalde met 2,1 procent naar 70,8. Economen rekenden voor mei op een daling van 0,4 procent. Op jaarbasis daalden de aanstaande woningverkopen in mei met 6,6 procent.
De olieprijzen stegen: een vat Brent olie werd 1,2 procent duurder op 86,25 dollar. De oplopende spanningen tussen Israël en Hezbollah houden de gemoederen flink bezig. Woensdag daalden de olieprijzen nog door toegenomen zorgen over de vraag.
De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar won terrein naar 1,0701.
Stijgers en dalers
Donderdag kreeg de AEX weer eens hulp vanuit de technologie hoek en was ASML de grootste stijger met een winst van 1,4 procent. In een rapport schreven analisten van JPMorgan dat ASML in het tweede kwartaal hoogstwaarschijnlijk orders ontving van TSMC, of dat dit uiterlijk in het derde kwartaal gebeurt. Beleggers waren in april teleurgesteld toen dit niet in het eerste kwartaal gebeurde, aldus JPMorgan.
Besi won 1,2 en ASMI 0,4 procent. Ook de uitgevers deden goede zaken: RELX steeg 1,3 procent en Wolters Kluwer won 1,2 procent.
Adyen daalde 0,7 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees wel op een koopadvies van analisten van Bryan Garnier voor Adyen. Het koersdoel is 1.400 euro.
ASR Nederland was ook één van de dalers met een verlies van 0,9 procent. De verzekeraar gaat in de komende drie jaar weer voor ruim een half miljard euro aan eigen aandelen inkopen, naast een progressief dividend, zo werd bekend in aanloop naar de beleggersdag die ASR vandaag organiseerde. De nieuwe financiële doelen van ASR zijn per saldo geen grote verrassing, wat de negatieve reactie op de beurs verklaart, stelde ING. Ook UBS was niet verrast.
Sectorgenoot Aegon verloor 2,2 procent en was daarmee hekkensluiter in de AEX. Prosus en Heineken hadden ook een mindere dag en verloren respectievelijk 1,8 en 1,9 procent.
In de AMX was de grootste winst voor CTP die 2,7 procent kon bijschrijven.
Ook Fugro deed goede zaken en won 2,5 procent. Fugro gaat een onderzoek uitvoeren voor de ontwikkeling van een windpark voor de kust van de Japanse steden Murakami en Tainai. Er werden door Fugro geen financiële details gemeld.
Sectorgenoot SBM Offshore won 2,4 procent en Vopak steeg 1,7 procent. Vopak kreeg een koersdoelverhoging van Jefferies. JDE Peet’s verloor 2,0 procent. De daling was volgens handelaar Bert van der Pol van Today’s Group het gevolg van een koersdoelverlaging door HSBC.
Alfen daalde nog eens 1,4 procent na de stevige koersval van woensdag. Deutsche Bank halveerde het koersdoel voor Alfen ruimschoots, na de winstwaarschuwing van woensdag. AMG verloor 3,3 procent.
In de AScX won NX Filtration 14,1 procent. Dit nadat het bedrijf bekendmaakte dat het orders had gekregen van de Indiase klant Thermax voor waterzuivering in India.
BAM kon 3,4 procent bijschrijven, terwijl PostNL en Fastned respectievelijk 3,9 en 3,2 procent verloren.
Tussenstanden Wall Street
Op het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street verdeeld en daalde de S&P 500 0,1 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.