In aanloop naar inflatiecijfers VS en rentebesluit Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag toch lager gesloten en moest zo de recordstanden die gedurende de ochtend werden aangetikt weer laten schieten.

De AEX eindigde uiteindelijk 0,4 procent lager op 921,25 punten.

Het begon dinsdagochtend veelbelovend met nieuwe records op de borden in Amsterdam, maar gedurende de dag zakten de koersen in heel Europa weg, waarbij de Franse beurs opnieuw tot de grootste verliezers behoorde.

Maar de ogen zijn toch vooral gericht op de Amerikaanse inflatiecijfers morgenmiddag, gevolgd later in de avond door het rentebesluit van de Fed.

Met een aanhoudende sterke arbeidsmarkt en een hardnekkige loon- en kerninflatie zou de Fed langer kunnen wachten met het verlagen van de rente. En dat is niet zonder gevaar. Hoe langer de rente restrictief blijft, des te groter kunnen de gevolgen voor de economie zijn.

 “Uit het inflatierapport van mei zal naar verwachting blijken dat de inflatie jaar-op-jaar 3,4 procent bedroeg, wat gelijk is aan het cijfer in april”, zei analist Michael Kramer van Mott Capital. Voor de kerninflatie rekent hij op 3,5 procent. Dat zou een kleine daling zijn ten opzichte van de 3,6 procent in april.

Hoewel verwacht wordt dat de Fed de rentetarieven ongewijzigd zal laten, is er onzekerheid over de toekomstige renteprojecties van de centrale bank”, zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. “Volgens een enquête onder economen verwacht 41 procent dat de beleidsmakers zullen aangeven dat er twee renteverlagingen zullen komen in hun ‘dot plot’. Een gelijk aantal economen verwacht dat de prognoses slechts één of geen renteverlaging zullen laten zien”, aldus de specialist.

Overigens zei investment manager Simon Wiersma van ING een langer hoog blijvende rente in de VS niet te zien als een groot probleem, “zolang de beweeglijkheid op de rentemarkt niet toeneemt en de Amerikaanse economie sterk blijft. Verder kan een mogelijke renteverlaging door de Fed later dit jaar als een katalysator werken om de 6.000 miljard dollar die nu nog ‘geparkeerd staat’ in geldmarktfondsen, richting een andere bestemming te duwen”, voegde hij toe.

Er was ook macro-nieuws dicht bij huis. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat de inflatie in Nederland in mei gelijk is gebleven. De consumentenprijzen stegen in mei met 2,7 procent, wat gelijk is aan de prijsstijging in april.

De olieprijzen stabiliseerden wat na de flinke stijging van gisteren. Een vat Brent olie steeg 0,1 procent tot 81,70 dollar.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde dinsdag zo’n 2 basispunten lager op 4,45 procent en de Duitse variant verloor 5 basispunten tot 2,62 procent

De euro/dollar noteerde op 1,0727. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0764 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0763 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Besi met een winst van 5,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een koopaanbeveling van Redburn voor Besi.

ASMI steeg 0,3 procent, terwijl ASML 0,4 procent verloor.

ArcelorMittal geeft op 17 juni twee obligatietranches van elk 500 miljoen dollar uit. Het aandeel daalde 2,7 procent en eindigde daarmee onderaan in de AEX.

In de AMX ging Signify aan kop met een bescheiden winst van 0,5 procent, gevolgd door Corbion met een winst van 0,4 procent. Meer stijgers in de Midkap waren er niet vandaag.

Van Lanschot Kempen verloor 0,5 procent. Romij, van de erven van Dik Wessels, heeft zijn kapitaalbelang in Van Lanschot verhoogd van 10,05 procent naar 16,87 procent met een dito stemrecht. Dit weekend werd bekend dat Bert Meulman zijn belang in Van Lanschot van iets meer dan 3 procent onlangs had verkocht.

AMG, Eurocommercial Properties en Just Eat Take Away verloren ruim 3 procent. Fugro ging zelfs 4,2 procent in het rood.

Bij de kleinere fondsen steeg NX Filtration 7,3 procent. Ebusco won 3,6 procent. Vastned had het moeilijk en verloor 5,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street verdeeld. De S&P 500 daalde met 0,2 procent. De Nasdaq steeg daarentegen 0,2 procent en profiteerde van de nieuwe recordstanden bij Apple.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.