Banken en verzekeraars gebeten hond.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een optimistische opening toch stevig lager gesloten, waarbij de koersen rond vier uur hard onderuit gingen na tegenvallende economische data in de VS.

De AEX sloot uiteindelijk 1,5 procent lager op 907,14 punten, nadat de hoofdindex in juli ongeveer 0,4 procent terreinverlies boekte.

In de VS bleken de macrocijfers tegen te vallen. Zo stegen de wekelijkse steunaanvragen naar het hoogste niveau sinds november 2021, daalde de bouwuitgaven onverwacht en meldde zowel S&P Global als ISM een krimp in de Amerikaanse industrie. Hiermee werd de angst gevoed dat de Fed wellicht te lang wacht met het verlagen van de rente, waardoor een zachte landing toch een harde landing kan worden.

Verder bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de Nederlandse detailhandel in juni voor het eerst sinds begin 2021 minder heeft omgezet. De detailhandel daalde in juni met 0,7 procent op jaarbasis.

Ook in Europa stonden er een reeks aan inkoopmanagers geagendeerd en die lieten een verdeeld beeld zien, maar voor de gehele de eurozone bleef de krimp stabiel op 45,8, net als in juni.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank maakte zich bij de voorlopige data al zorgen, en donderdag zei hij dat de raming voor de economische groei in 2024 van 0,8 procent vermoedelijk naar beneden moet worden bijgesteld. 

De Bank of England verlaagde donderdag al wel de rente van 5,25 naar 5,00 procent. “Maar als je de verklaring en de notulen van de vergadering leest, lijkt de Bank ongelooflijk terughoudend om de markten het idee te geven dat dit het begin zou kunnen zijn van een snelle verlagingscyclus”, zei ING, die ook wees op de verdeeldheid binnen het Monetary Policy Committee, met een nipte stemverhouding vandaag van 5 voor en 4 tegen een renteverlaging.

De olieprijzen deden een stapje terug vanwege de zorgen over de economie, nadat oplopende spanningen in het Midden-Oosten de prijzen juist nog deden stijgen. Een vat Brent daalde 0,4 procent tot 80,56 dollar.

De rente daalde flink, met name in de VS, na de tegenvallende macrocijfers. De tienjarige rente daalde met 11 basispunten tot onder de 4 procent. De tweejarige rente daalde zelfs 14 basispunten naar 4,20 procent.

De euro/dollar zakte naar 1,0791.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden alle aandelen in het rood, met ABN AMRO als de grootse daler. Het bankaandeel sloot 5,2 procent lager, nadat ABN het vertrek van zijn CEO aankondigde. Sectorgenoot ING verloor 3,9 procent na cijfers.

ING heeft in het tweede kwartaal zoals verwacht minder winst geboekt, door gedaalde rentebaten na de renteverlaging van de ECB, maar de inkomsten waren toch sterker dan voorzien dankzij hogere overige inkomsten. 

ArcelorMittal verloor 4,5 procent. Het staalbedrijf boekte in het tweede kwartaal van 2024 minder winst dan een kwartaal eerder, bij een licht teruggelopen omzet, maar presteerde wel iets beter dan analisten hadden voorzien.

Verzekeraars Aegon en ASR verloren 3,3 en 3,0 procent.

Shell verloor 0,6 procent na cijfers. De energiereus wist de verwachtingen in het tweede kwartaal te verslaan en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 3,5 miljard dollar. Analisten van ING spraken van meevallende cijfers en aanvankelijk steeg het aandeel ook op de kwartaalrapportage.

In de Midkap ging AMG aan kop met een winst van 4,7 procent. AMG heeft in het tweede kwartaal van 2024 de omzet op jaarbasis verder zien dalen en schreef opnieuw rode cijfers. Wel werd de outlook voor 2024 iets verhoogd. Degroof Petercam verlaagde evenwel het koersdoel voor AMG van 23,00 euro naar 19,00 euro.

Aperam heeft in het tweede kwartaal de winstgevendheid iets harder zien stijgen dan verwacht, “na zeven extreem uitdagende kwartalen”. Het aandeel sloot 4,0 procent hoger.

Fagron heeft in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst geboekt en verhoogde de outlook. De magistrale bereider steeg 1,9 procent.

Air France-KLM en Alfen beleefden een slechte dag en verloren 3,6 en 6,3 procent.

Fugro heeft in het afgelopen halfjaar de omzet en het resultaat zien toenemen en de outlook licht verfijnd. Jefferies was te spreken over de cijfers. De bodemonderzoeker was desondanks de grootste verliezer onder de midkappers en verloor 6,7 procent.

Bij de smallcaps was er een dagwinst voor Vastned van 1,7 procent.

Pharming verloor 8,4 procent. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal de omzet verder zien groeien en ligt op schema om zijn omzetdoel voor dit jaar te halen, maar zag de kosten ook stijgen. Ebusco droeg weer eens de rode lantaarn en verloor 16,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street rood gekleurd en daalde de toonaangevende S&P 500 index met 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.