(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten, zonder steun van Wall Street.
De AEX daalde 0,4 procent naar 568,63 punten.
De Europese beleggers moesten het stellen zonder steun en impulsen uit de VS, waar een vrije dag was in aanloop naar Onafhankelijksheidsdag zaterdag.
Hierdoor was het een uiterst rustige middaghandel. Daarbij denkt marktanalist David Madden van CMC Markets dat “coronazorgen” ook wat op het sentiment drukten.
De teller staat wereldwijd inmiddels op bijna 10,9 miljoen besmettingen, terwijl het dodental op ruim 520.000 staat. In de VS werd een recordaantal nieuwe gevallen geregistreerd. Inmiddels zijn ruim 2,7 miljoen personen met het virus besmet, terwijl meer dan 128.000 personen aan de gevolgen van het virus zijn overleden.
Vanochtend konden beleggers focussen op de dienstensector.
Terwijl Europa nog op een oor lag, werd bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector in juni verder toenam. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 55,0 in mei naar 58,4 in juni. Analisten rekenden op een daling naar 53,2 punten, aldus ING.
Ook in Europa was een flink herstel te zien, maar er was nog geen groei. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in de gehele eurozone meet, steeg van 30,5 in mei naar 48,3 in juni. De Spaanse en Franse dienstensector lieten wel al groei zien, waar in de andere landen de krimp afnam.
Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit sprak van een bijna ongekende stijging. De cijfers wijzen nu nog “slechts” op een krimp van de economie in de eurozone van 0,2 procent.
“Een verbetering van het ondernemerssentiment voedt de hoop dat de economie in het derde kwartaal weer zal groeien”, aldus Williamson.
Het muntpaar euro/ dollar noteerde op 1,1241. Al weken koerst het muntpaar in een smalle bandbreedte tussen 1,1200 en 1,1300. Olie werd een dikke procent goedkoper.
Stijgers en dalers
In de AEX deden techaandelen het goed. Adyen steeg een procent en Just Eat Takeaway won 1,2 procent. JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor Adyen van 920 naar 1.590 euro. Prosus profiteerde licht van hoger koersdoel bij UBS en werd een half procent duurder.
ASMI was koploper met een koersstijging van 2,4 procent. Daarentegen verloor Unilever 2,3 procent en Royal Dutch Shell een procent. Beide aandelen zijn zogeheten indexzwaargewichten.
In de AMX steeg Pharming 5,7 procent. Altice werd 2,5 procent duurder. Eurocommercial Properties daalde daarentegen 3,2 procent.
Bij de smallcaps ging Kendrion aan de leiding met een stijging van 1,9 procent. B&S leverde 2,3 procent in. Per direct is topman Bert Meulman vertrokken. “Vanwege persoonlijke omstandigheden en de tech-georiënteerde strategische richting die B&S opgaat, is het nu de tijd om een stap terug te doen”, verklaarde Meulman zelf.
Lokaal viel Lavide op met een koersstijging van 19,2 procent. Net als bij B&S stapte ook de CEO van Lavide op. Het vertrek van Salar Azimi leek beleggers echter wel te bekoren.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.