(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de maand juni nog niet overtuigend begonnen. De AEX sloot maandag vlak op 540,72 punten. Wel wist de Amsterdamse beurs op te krabbelen na de opening van Wall Street.

Momenteel wordt het sentiment gedomineerd door de handelsoorlogen die de Verenigde Staten voert met China en Mexico.

“Dat zal de komende weken waarschijnlijk nog wel zo blijven”, verwacht investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Pas eind deze maand staat een ontmoeting tussen de presidenten Trump en Xi op de agenda. Misschien dat de spanning dan iets kan afnemen. Zoals gezegd, overheerst nu vooral de angst voor de gevolgen van de handelsoorlog voor de wereldeconomie.”

De aandacht ging verder ook uit naar de inkoopmanagersindexen, die een goed beeld geven van de groei-ontwikkelingen in de komende maanden.

De industrie in de eurozone als geheel zag de bedrijvigheid sterker krimpen in mei. “Bedrijven trekken de broekriem aan”, zei econoom Chris Williamson van Markit. Dat betekent minder uitgeven en minder personeel in dienst nemen.

In het Verenigd Koninkrijk viel de index zelfs terug van 53,1 naar 49,4. Analist Naeem Aslam van ThinkMarkets kwalificeerde dit cijfer als een recessie-alarm.

Grootste punten van zorg voor econoom Williamson zijn de handelsoorlog, Brexit, de algehele geopolitieke onzekerheid wereldwijd en een teruglopende vraag naar auto’s.

In de Verenigde Staten was het economische plaatje in mei nauwelijks beter. Zowel de inkoopmanagerindex van Markit als die van ISM toonde een daling. Met 50,5 kwam de index zoals Markit die bijhoudt zelfs op het laagste niveau uit in bijna tien jaar en dichter bij de grens tussen groei en krimp.

“De nieuwe orders dalen in een tempo dat we sinds 2009 niet meer zagen waardoor een toenemend aantal bedrijven in de productie en het personeelsbestand moet snijden”, aldus econoom Williamson die verwacht dat de maakindustrie druk blijft zetten op de economische groei.

De euro steeg na de zwakke Amerikaanse macrodata en verhandelde rond het slot in Amsterdam op 1,1207. Een vat olie werd maandag nog goedkoper nadat de prijs vorige week fors daalde.

Stijgers en dalers

In de AEX bleven de winsten redelijk beperkt. DSM was koploper met een stijging van 2,2 procent.

De grootste daler was Adyen, dat 2,3 procent liet gaan. Aegon volgde met een verlies van 1,6 procent. De dalende Amerikaanse rente raakt Aegon, legde handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO uit.

Randstad verloor 1,5 procent. Analisten van ING denken dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans negatief zal uitpakken voor Randstad. Doel van de wet is om het gat tussen permanente en tijdelijke contracten te dichten. ING verwacht dat tijdelijke arbeidskrachten hierdoor duurder zullen worden. Daardoor zullen tijdelijke contracten wellicht sneller worden omgezet in een vast contract.

In de Midkap wist OCI 2,6 procent te winnen, maar bleven de winsten verder beperkt tot minder dan een procent. Het merendeel van de AMX-fondsen sloot in het rood, waarbij Wereldhave onderaan stond met een verlies van 3,7 procent.

Onder de kleinere aandelen waren er nauwelijks stijgers. Wessanen eindigde 1,1 procent hoger en Kiadis Pharma won 0,8 procent.

Lucas Bols daalde 1,0 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel van 19,50 naar 18,00 euro, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het aandeel.

Het aandeel Euronext sloot 2,2 procent lager. UBS verhoogde het koersdoel voor de beursuitbater van 52,50 naar 59,50 euro na de overname van Oslo Børs, maar handhaafde desalniettemin het verkoopadvies op het aandeel.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam noteerden de indexen op Wall Street verdeeld. De S&P 500 steeg 0,1 procent, de Dow Jones index won 0,2 procent en de Nasdaq daalde 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.