(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een stevig verlies gesloten. De AEX index daalde 2,2 procent tot 563,95 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,5 procent.
Het sentiment werd vrijdag om verschillende redenen gedrukt, waaronder de oplopende spanningen tussen China en de VS, nadat Beijing de sluiting eiste van het Amerikaanse consulaat in Chengdu, in reactie op de sluiting van het Chinese consulaat in Houston eerder in de week.
Beleggers vrezen dat deze diplomatieke rel de spanningen weer zal aanwakkeren. “Het zou wel verwonderlijk zijn als de twee grootste economieën de spanningen terug zouden opdrijven nu de wereldeconomie COVID-19 te trotseren heeft. Handelsbelemmeringen en economische sancties is het laatste wat de economie nodig heeft om het hoofd boven water te houden”, stelden analisten van online broker Lynx.
“De mark begint steeds beter door te krijgen dat het geen handelsconflict is, maar een nieuwe Koude Oorlog tussen twee grootmachten”, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.
“En dat zie je nu ingeprijsd worden”, aldus Koopman.
Daarnaast lijkt de corona-uitbraak weinig tekenen van vertraging te vertonen met alle zorgen van dien voor het wereldwijd economisch herstel. Inmiddels telt het aantal infecties wereldwijd 15,5 miljoen gevallen, terwijl ruim 600.000 personen aan de gevolgen van het virus zijn overleden.
De markt haalt echter steun uit de verwachting dat Washington met een nieuw steunpakket zal komen om de economie te ondersteunen. Het Amerikaans Congres staat op het punt om een tweede ronde van steunbetalingen aan huishoudens goed te keuren. Een stap die volgens Rabobank ook absoluut noodzakelijk is om grote economische schade te voorkomen.
Naast het nieuwe overheidspakket zei ING vooruitblikkend op volgende week met name uit te kijken naar de Amerikaanse economische groeicijfers over het tweede kwartaal, wat zal laten zien hoe sterk de grootste kwartaalkrimp ooit uiteindelijk was. “In al deze opwinding zal de Fed-bijeenkomst waarschijnlijk een non-event worden”, aldus ING.
De markt kreeg vrijdag een reeks inkoopcijfers te verwerken. De economische activiteit in de eurozone is in juli duidelijk gestegen. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie steeg van 48,5 in juni naar 54,8 deze maand. Dat is de hoogste stand in 25 maanden en ruim meer dan de 51,0 die economen hadden voorzien. De separate indexen van de lidstaten lieten eenzelfde beeld zien. Ook in het Verenigd Koninkrijk is de activiteit in juli weer flink gegroeid.
Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics sprak van een “bemoedigende” start van het derde kwartaal. Het groeitempo ligt op het hoogste niveau in meer dan twee jaar tijd. Alles wijst op een sterk herstel van de economie, aldus Williamson.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat ook daar de economische activiteit is hersteld. De samengestelde inkoopmanagersindex noteerde in juli op 50,0, tegen 47,9 in juni, waarbij de industrie licht groeide en de dienstensector nog een fractionele krimp liet zien.
De euro/dollar noteerde op 1,1635. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1595 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1594 op de borden.
Olie noteerde vrijdag licht lager.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 2 van de 25 aandelen in het groen. DSM won 0,7 procent en Unilever steeg 0,1 procent.
De techfondsen ASMI, ASML noteerden respectievelijk 4,7 procent en 4,9 procent lager. Adyen was met een verlies van 5,7 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen. Amerikaanse tech-aandelen stonden donderdagavond al onder druk en waarschuwingen over vertragingen door Intel deden het sentiment niet goed. Dit sloeg ook over naar de Europese markten.
Het Committee for Medicinal Products for Human Use van de European Medicines Agency heeft vrijdag een positief advies afgegeven voor filgotinib van Galapagos, dat daarmee samen met partner Gilead een volgende stap zet richting het op de markt mogen brengen van het middel. Desondanks sloot het aandeel 5,2 procent lager.
In de Midkap werden de cijfers van Signify met applaus ontvangen. Het aandeel klom maar liefst 6,8 procent. Het lichtbedrijf overtrof de verwachtingen ruimschoots, aldus ING. De autonome omzetdaling was flink, maar niet zo fors als gedacht.
Ook Aalberts noteerde met 5,4 procent in het groen, na een koopadvies van ABN AMRO. Volgens de bank waren de kwartaalcijfers van het bedrijf beter dan verwacht en worden de effecten van de reorganisatie steeds beter zichtbaar en de doelen voor 2022 zijn duidelijk in het vizier.
Flow Traders steeg 1,5 procent, Arcadis won 1,3 procent en tankopslagbedrijf Vopak sloot 1,0 procent hoger. Besi was met een verlies van 3,0 procent de sterkste daler. Altice Europe daalde 2,6 procent en Pharming verloor 1,5 procent.
Onder de kleinere aandelen won Acomo na cijfers bijna 2,6 procent.
Alfen verloor 6,0 procent nadat Berenberg het aandeel van de kooplijst haalde. Na een koerssprong van het aandeel achten de analisten de tijd nu rijp voor het inlassen van een adempauze.
Accell leverde 3,2 procent in ondanks volgens ING sterke halfjaarcijfers.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 3.224,50 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.