(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,2 procent tot 543,90 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,6 procent.

In heel Europa stonden de beurzen onder druk na tegenvallende macro-economische cijfers, terwijl de markt nauwgezet de ontwikkeling in Brussel volgden, waar een belangrijke Europese top plaatsvindt.

Brussel is inmiddels akkoord met een uitstel van de Brexit tot 22 mei op voorwaarde dat de Britse parlementariërs volgende week alsnog akkoord gaan met het Brexit-voorstel, zo niet dan wordt de vertrekdatum verplaatst naar 12 april.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de economische activiteit in de eurozone in maart in een iets lager tempo is gegroeid. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 51,9 in februari naar 51,3 in maart.

De separate Europese indices lieten een verdeeld beeld zien. De bedrijvigheid van de Duitse economie is in maart minder hard gegroeid, vooral doordat de industrie steeds harder krimpt. In Frankrijk is de activiteit in zowel de dienstensector als de industrie in maart omgeslagen vaan een groei naar een krimp.

“De economie in de eurozone is het eerste kwartaal zwak geëindigd”, concludeerde econoom Chris Williamson van Markit vrijdag. Vermoedelijk steeg het bruto binnenlands product met een “bescheiden” 0,2 procent in het eerste kwartaal, verwacht Williamson.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de samengestelde inkoopmanagersindex voor de dienstensector en industrie in de Verenigde Staten in maart ook is gedaald. De index daalde van 55,5 in februari naar 54,3 in maart.

“Tegenvallende Europese macro-data drukten vanochtend op het sentiment en daar kwamen in de tweede helft van de handelsdag de tegenvallende pmi-data uit de VS nog overheen”, bevestigde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Dit drukte volgens de beleggingsadviseur met name op fondsen als ArcelorMittal en Aperam. Banken en verzekeraars hebben het volgens hem momenteel zwaar te verduren vanwege de lage rente en de aankondiging van de Fed eerder deze week dat de rente waarschijnlijk dit jaar niet wordt verhoogd.

Ook ging er een alarmbel in de Verenigde Staten af, nadat de korte rente inmiddels boven de lange rente noteert. Dit is sinds 2007 niet meer het geval geweest en een sterke indicatie dat de Amerikaanse economie over 12 tot 18 maanden in recessie zit.

De komende handelsweek kijkt Schutte onder andere uit naar het verdere verloop van het Brexit-saga. De beleggersdag van ING is ook een punt van aandacht, evenals de Duitse Ifo-index op dinsdag en de Chicago-inkoopmanagersindex op vrijdag.

De euro/dollar dollar daalde, vooral na de publicatie van de pmi’s, naar 1,1294. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1388 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1373 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 2,5 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 2 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 0,5 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco met een winst van 0,1 procent.

ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 5,4 procent.

Randstad daalde 4,9 procent. De daling is volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten direct toe te schrijven aan de inkoopmanagersindices. Daar reageert de uitzender, die vroegcyclisch is, altijd direct op, voegde hij toe.

Ook de financials hadden het weer lastig, met bijvoorbeeld een koersverlies van 5,1 procent voor Aegon, terwijl ING 2,6 procent inleverde en ABN AMRO 2,3 procent daalde.

In de Midcap was OCI met een winst van 1,4 procent de enige stijger. Eurocommercial sloot vlak. Aperam bungelde met een verlies van 8,0 procent onderaan. Air-France KLM daalde 3,8 procent, terwijl Fugro 4,7 procent inleverde.

Degroof Petercam heeft het advies voor Corbion verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijgesteld van 30,00 naar 35,00 euro. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Signify daalde 3,6 procent. ING verlaagde het koersdoel van 24,00 euro naar 23,00 euro en handhaafde het advies op Houden, vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden, waarmee de verlichtingsspecialist zich geconfronteerd ziet.

In de AScX ging NSI aan kop met een winst van 0,9 procent. Nedap steeg 0,6 procent en Wessanen won 0,4 procent. Alfen was met een verlies van 4,6 procent de sterkste daler. Kendrion leverde 3,8 procent in.

Sligro daalde 4,6 procent, maar noteerde ook ex-dividend.

Lokaal viel de daling van Stern op. Het aandeel verloor 4,3 procent na volgens NIBC zwakke jaarcijfer te hebben afgegeven.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent lager op 2.809,73 punten. De Dow Jones index daalde 1,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,0 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties