(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. De AEX daalde 0,6 procent tot 653,87 punten.

Het was vandaag vooral wachten op het Amerikaanse banenrapport. Afgelopen maand was sprake van een banengroei van 379.000. De markt had een stijging met 210.000 banen verwacht. De cijfers over januari werden ook flink opwaarts bijgesteld met 117.000 banen.

“Het lijkt er op dat in de Verenigde Staten veel de goede kant uitgaat, zoals de daling van het aantal besmettingen, de uitvoering van de vaccinatieprogramma’s en het aanstaande steunpakket van 1,9 biljoen dollar”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN AMRO Oddo BHF zag “de knauw in de tech” van vanochtend er weer deels uitlopen. De financial lagen goed, zag Van Holst, en dat is “puur een renteverhaal” en olie en oliewaarden profiteerden volgens de handelaar van de oplopende olieprijs.

Toch vindt de handelaar het nog te vroeg om al van een sectorrotatie te spreken.

De euro/dollar handelde op 1,1910. Olie werd iets duurder. De uitkomst van de bijeenkomst van OPEC+ zorgde donderdag voor een flink stijging van de olieprijs, nadat er besloten werd om de bestaande productie-afspraken te verlengen tot en met april. 

Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO sprak van een verrassend akkoord. En ook nog eens een akkoord van OPEC+ met ogenschijnlijk veel eensgezindheid. 

“De opleving is zelfs zo sterk, dat de langjarige neergaande trendlijn weer in beeld komt”, aldus Van Cleef. En het doorbreken van de langjarige trend zou in technisch opzicht  volgens de econoom “pas echt een ‘gamechanger’ betekenen”.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen Royal Dutch Shell en ING aan de leiding met koerswinsten van 1,4 en 1,6 procent. Sowieso deden financials het goed. NN Group steeg 0,8 procent en ABN AMRO werd 0,9 procent duurder. Heineken won 1,5 procent.

De techbedrijven kregen opnieuw het deksel op de neus. Adyen verloor 3,3 procent en Just Eat Takeaway 2,7 procent. Prosus daalde 3,5 procent en Galapagos werd 3,1 procent goedkoper.

In de AMX deden oliedienstverleners goede zaken. Fugro won 5,2 procent en SBM Offshore 1,6 procent. Boskalis steeg 3,2 procent. De recente stroom aan nieuw toegekende projecten van sectorgenoot CFE lijkt een ommekeer in de baggersector in te luiden, aldus analist Tijs Hollestelle van ING.

Basic-Fit en Air France-KLM verloren 4,6 en 6,1 procent. 

Corbion leverde zelfs 8,1 procent in, na het vrijgeven van cijfers. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Corbion van 56,00 naar 54,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De omzet in het vierde kwartaal viel hoger uit dan verwacht, aldus analist Fernand de Boer, maar de EBITDA schoot “duidelijk” tekort.

Bij de kleinere aandelen viel de koersexplosie van ICT Group op. Het aandeel steeg 28,2 procent tot 14,10 euro na een overnamebod van NPM Capital van 14,50 euro per aandeel. 

De cijfers van Accell werden beloond met een koerswinst van 9,5 procent. ING sprak dan ook van een erg sterk jaar. Daarbij was de fietsenfabrikant ook optimistisch over 2021.

BAM en Heijmans stegen 3,3 en 0,6 procent. Samen gaan ze aan de slag met Feyenoord City Rotterdam. Financiële details werden niet gegeven.

Alfen en Vivoryon verloren 3,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street flink lager. De techzware Nasdaq verloor ruim 2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.