(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een klein verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 628,06 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Gedurende de laatste volledige handelsdag van dit jaar kabbelde het Damrak rustig richting het jaareinde. De handelsvolumes zijn in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw doorgaans dun. De hoogste koers dit jaar werd vooralsnog gisteren neergezet op 633,12 punten.

De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag formeel hun goedkeuring gegeven aan de handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Woensdag werd de overeenkomst ondertekend door president Charles Michel en voorzitter Ursula von der Leyen. Het Britse Lagerhuis keurde de handelsovereenkomst later op de dag ook goed.

De ontwikkelingen rond het Amerikaans stimuleringspakket zijn iets spannender. De Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat Mitch McConnell blokkeerde dinsdag een poging van de Democraten om een stemming te houden over het sturen van grotere stimuleringscheques naar veel Amerikanen. Het Huis van Afgevaardigden keurde maandag het wetsvoorstel goed waarin werd voorgesteld om de rechtstreekse betalingen aan Amerikanen te verhogen van 600 naar 2.000 dollar, zoals president Donald Trump wil.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek woensdag dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in november op jaarbasis zijn gedaald met 4,5 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het Amerikaans handelstekort op de goederenbalans in november met 5,5 procent is gestegen tot een recordniveau van 84,8 miljard dollar. De VS importeerden op jaarbasis meer goederen, omdat de Amerikaanse economie zich sterker heeft hersteld van de coronacrisis dan andere landen. Om diezelfde reden bleef de export in november evenwel achter. 

De economische activiteit in de regio Chicago is in december gegroeid. De inkoopmanagersindex van MNI steeg van 58,2 in november tot 59,5 deze maand.

De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in november op maandbasis gedaald met 2,6 procent, maar op jaarbasis was wel sprake van een stijging met 16,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2288. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2246.

Olie werd woensdag tot 0,1 procent goedkoper, hoewel uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 25 december zijn gedaald met 6,1 miljoen vaten tot 493,5 miljoen vaten.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een koerswinst van 1,1 procent, gevolgd door Just Eat Takeaway en ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 1,1 procent en 1,0 procent.

Wolters Kluwer daalde 0,9 procent. Wolters Kluwer meldde het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 350 miljoen euro te hebben afgerond. Het ging om 5,12 miljoen stukken voor een prijs van 68,41 euro.

De grootste daler in de hoofdindex Adyen met een verlies van 1,7 procent, gevolgd door RELX, dat 1,1 procent verloor. KPN daalde 1,0 procent.

In de Midkap ging Pharming aan kop met een winst van 6,1 procent. OCI was een sterke tweede met een winst van 1,6 procent. NSI was de grootste daler met een verlies van 3,0 procent. PostNL verloor 2,2 procent en Air France-KLM daalde 1,7 procent.

Arcadis verloor 0,8 procent. Vandaag is het ingenieursbureau begonnen met de inkoop van een half miljoen eigen aandelen.

Bij de smallcaps ging AMG aan kop. Het aandeel steeg 2,1 procent. BAM won 1,3 procent, terwijl sectorgenoot Heijmans 0,8 procent hoger noteerde. Sif Holding was de sterkste daler met een verlies van 3,3 procent. Wereldhave leverde 1,5 procent in.

In de lokale lijst waren de stijgingen en dalingen relatief beperkt.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 3.738,97 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.