(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht lager het weekend ingegaan nadat de index na de opening op Wall Street wat opkrabbelde. Op een slot van 551,37 punten, verloor de AEX uiteindelijk slechts 0,2 procent. Op weekbasis leverde de Amsterdamse hoofdindex wel 1,7 procent in.

De Nasdaq tikte vrijdag een nieuw intraday record aan en ook in Amsterdam deden techfondsen het aardig. 

“Beleggers vluchtten uiteindelijk weer naar de typische ’thuisblijf-aandelen’: de grote IT-bedrijven. Deze worden, ondanks de hoge waarderingen (en naast staatsobligaties) nog steeds gezien als veilige havens”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Veel aandacht was er verder voor mondiale inkoopdata over de maand augustus waarbij met name die voor de eurozone zorgen baarden. Voor Duitsland kwam de samengestelde index minder hoog uit dan verwacht, voor Frankrijk gold een groeivertraging en ook in de eurozone was dat het geval. Er was weliswaar nog sprake van groei, maar in een lager tempo dan verwacht.

De samengestelde index voor de eurozone daalde van 54,9 in juli naar 51,6 afgelopen maand.  Er werd door economen een stand van 54,7 verwacht.  

Volgens econoom Andrew Harker van Markit heeft de economie van de eurozone aan momentum verloren in augustus vanwege de nog altijd merkbare impact van de coronacrisis.

“De eurozone staat op een kruispunt. De groei komt de komende maanden ofwel op gang of men blijft worstelen na het aanvankelijke herstel na de lockdowns. Welk pad zal worden bewandeld, hangt waarschijnlijk in grote mate af in hoeverre Covid-19 kan worden beteugeld en of bedrijven en hun klanten weer het vertrouwen krijgen dat nodig is om de [economische] groei te ondersteunen.”

De Britse samengestelde inkoopmanagersindex deed het een stuk beter en steeg deze maand naar 60,3. Daarmee werd de hoogste notering in dik 80 maanden gerapporteerd. In de VS steeg de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector juist naar 54,7 in deze maand en dit markeerde het hoogste niveau in 18 maanden.

Olie noteerde vrijdag lager. Een vat West Texas Intermediate werd 1,2 procent goedkoper 42,29 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,1778.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen verloor Adyen 3,7 procent op 1.368 euro in de nasleep van de cijferrapportage van donderdag. Daarnaast maakte het fintechbedrijf bekend dat vier bestuurder aandelen hebben verkocht tegen een prijs van 1.365 euro. Dit leverde hen 692,9 miljoen euro op. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel.

Galapagos leverde 3,8 procent in tot 117,30 euro, nadat het aandeel eerder deze week al een kwart van zijn waarde verloor na een grote tegenvaller met de marktaanvraag voor filgotinib als reumabehandeling in de VS. UBS verlaagde het koersdoel tot 130,00 euro.

Techaandeel Prosus won 4,7 procent in de AEX en ASML steeg 0,5 procent.

In de AMX won Basic-Fit 3,4 procent. Fugro verloor juist 2,5 procent.

Degroof Petercam verlaagde het advies en koersdoel van Flow Traders waarop het aandeel een bescheiden 0,2 procent daalde.

Onder de kleinere aandelen gingen de handen aanvankelijk op elkaar voor de cijfers van bouwer Heijmans. Het aandeel opende zes procent hoger. Gedurende de dag zakte het aandeel weg en verloor het uiteindelijk 0,8 procent, nadat het aandeel in de afgelopen dagen al flink was opgelopen.

Alfen was koploper in de AScX met een winst van 5,2 procent en Kendrion was hekkensluiter door een verlies van 4,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de indexen op Wall Street licht hoger en lag de Nasdaq op koers voor een nieuw record.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.