(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten. Na de stevige rally van maandag daalde de AEX op een slot van 575,52 punten, 0,5 procent.

Maandag koerste de AEX index met een plus van 1,7 procent nog overtuigend hoger naar 578,52 punten. De index zette hiermee de hoogste slotstand neer sinds eind februari, toen beleggers nog niet sterk vreesden voor het coronavirus.

Dinsdag werd volgens econoom Peter Dixon van Commerzbank vooral gelet op de ontwikkelingen rond het aantal coronabesmettingen wereldwijd. Hij wees onder meer op de VS, waar het aantal Covid-19 gevallen snel blijft stijgen maar bijvoorbeeld ook Melbourne in Australië, dat zes weken in lockdown gaat vanwege de forse toename in het aantal besmettingen.

“Dit is voor beleggers opnieuw een indicatie dat niet alles soepel verloopt”, aldus Dixon.

Dat bleek ook uit de woorden van de voorzitter van de Atlanta Fed, die in een interview met de Financial Times waarschuwde dat hij tekenen ziet dat het economisch herstel in de Verenigde Staten stagneert.

“We zien een aantal dingen die verontrustend zijn en suggereren dat het herstel minder soepel verloopt”, aldus Raphael Bostic. Volgens de centraal bankier wordt nu bekeken of deze economische stagnatie tijdelijk is of langer zal aanhouden.

Teleurstellende industriecijfers uit Duitsland die dinsdag verschenen en de waarschuwing van de Europese Unie dat de economische krimp dit jaar heviger zal zijn dan eerder verwacht, hielpen het beurssentiment ook niet.

De industriële productie in Duitsland steeg in mei met 7,8 procent, waar werd gerekend op 10 procent. Econoom Carsten Brzeski van ING noemde de industriecijfers dan ook teleurstellend en wees erop dat een terugkeer naar normaal niet makkelijk wordt. Maandag bleken de Duitse fabrieksorders ook al tegenvallend hoewel beleggers zich daar toen niet door van de wijs lieten brengen.

De Europese Commissie waarschuwde dat de economie in de eurozone dit jaar mogelijk met 8,7 procent krimpt, en niet zoals eerder gedacht met 7,7 procent.

Verder bleek vanmiddag dat het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten in mei is gestegen naar 5,4 miljoen, tegen 5,0 miljoen in april.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1296. De WTI-olieprijs noteerde licht hoger rond 40,75 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen de verzekeraars NN Group em ASR Nederland aan kop met winsten van 1,5 tot 3,2 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een winst van 0,6 procent.

Nederlandse verzekeraars mogen van De Nederlandsche Bank weer dividend gaan uitkeren. Na de uitbraak van het coronavirus werd het advies gegeven om het dividend tijdelijk stop te zetten. “De verklaring van DNB is een sterk signaal dat in zekere zin ook het gelijke speelveld herstelt voor Nederlandse verzekeraars”, aldus analist Albert Ploegh van ING. “Voortzetting van de status quo zou onwenselijk zijn geweest naar ons idee en moeilijk uit te leggen aan de beleggersgemeenschap gezien de solide kapitaalposities”, voegde Ploegh toe.

Banken waren juist de gebeten hond in de AEX. ING verloor 2,1 procent en ABN AMRO leverde 1,9 procent in.

Het aandeel Philips daalde ook 1,9 procent. Het bedrijf liet maandag weten 18,1 miljoen aandelen uit te geven voor het stockdividend. Vandaag is het dividend betaalbaar gesteld.

In de AMX was Flow Traders met 2,2 procent een van de sterkste stijgers maar deed BAM het met een winst van 3,7 procent nog beter. Eurocommercial Properties was de drager van de rode lantaarn met een verlies van 2,7 procent.

Onder de kleinere aandelen won Ordina 1,8 procent. Wereldhave verloor 2,1 procent.

Wederom waren het de centenfondsen die in de lokale lijst voor beweging zorgden. Kardan, dat de beurs eind deze maand verlaat daalde bijna 58 procent, terwijl New Sources Energy 12 procent steeg.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de indexen op Wall Street verdeeld, waarbij de Nasdaq verder steeg en de S&P 500 en Dow Jones index lager stonden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.