Lagere opening voorzien.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakt zich vrijdagochtend op voor wat winstnemingen. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een verlies van ruim een half procent. 

Donderdag koerste de AEX index juist nog met 1,8 procent hoger naar een slotstand van 908,42 punten. Ook op Wall Street ging donderdagavond de vlag uit met een aanscherping van de hoogste standen ooit voor de Dow en de S&P, terwijl techbeurs Nasdaq op dagbasis koploper was met een winst van 2,5 procent.

Beleggers reageerden donderdag positief op de renteverlaging woensdagavond door de Federal Reserve van de federal funds rate, met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. 

“De argumenten van de Fed om de rente te verlagen zijn duidelijk; de inflatie is onder controle, dus kan de rente naar beneden om te voorkomen dat de arbeidsmarkt verslechtert”, aldus analisten van ING.

Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets heeft de Fed een grote bazooka afgevuurd en is het de vraag wat de Amerikaanse centrale bank bij haar volgende rentebesluit gaat doen. Elke zwakte in de Amerikaanse economische cijfers zal de markt opvatten als een signaal voor nog zo’n “supergrote” renteverlaging.

Volgens analist Philip Marey van Rabobank kwam de Fed met een verlaging van 50 basispunten wel “wat paniekerig over”. “Als ze nu al kiezen voor 50 basispunten, wat moet de Fed dan doen als de economie en de markten echt onderuitgaan, een verlaging van 75 basispunten?”, vroeg Marey zich af.

Vanochtend waren in Azië de Bank of Japan en de People’s Bank of China aan zet. 

De Japanse centrale bank hield de rente ongewijzigd op ongeveer 0,25 procent. Ook werd bekend dat de Japanse kerninflatie in augustus op jaarbasis conform verwachting uitkwam op 2,8 procent. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 2,7 procent. 

China liet daarnaast zijn belangrijkste rentetarief, de zogeheten vijfjarige Loan Prime Rate, eveneens ongemoeid, op 3,85 procent. 

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend vlak, na een winst van anderhalf procent op 71,95 dollar donderdagavond in New York. 

De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar noteerde wat hoger op 1.1165

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over aan het Damrak genoteerde ondernemingen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 en de Dow Jones stegen donderdag respectievelijk 1,7 procent en 1,3 procent naar 5.713,64 en 42.025,19 punten. De Nasdaq won 2,5 procent op 18.013,98 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.