(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is woensdag hoger gesloten, in aanloop naar het ECB-rentebesluit donderdag.

De AEX sloot 0,5 procent hoger op 463,27 punten, de AMX steeg 0,3 procent naar 658,72 punten en de AScX won 0,1 procent tot 825,13 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus was woensdag sprake van een handelsdag met weinig richtinggevend nieuws waarbij de markt zijwaarts bewoog en de omzetten laag waren.

“De markt is met name in afwachting van het ECB-rentebesluit donderdag”, aldus Schutte. De beleggingsadviseur voorziet een verlenging van het obligatie opkoopprogramma van de centrale bank met zes maanden. Het huidige programma loopt tot eind maart 2017. Een bevestiging dat de ECB doorgaat met het programma zo lang nodig is behoort volgens Schutte tevens tot de mogelijkheden. Daarnaast zou de ECB volgens hem de voowaarden van het opkoopprogramma kunnen wijzigen, aangezien de obligaties die de centrale bank kan opkopen onder de huidige voorwaarden op beginnen te raken.

Van de publicatie van het Beige Book woensdag nabeurs verwacht Schutte weinig, aangezien de Federal Reserve in de meest recente speeches reeds inzicht heeft gegeven in de richting van het monetair beleid van de centrale bank. “Op basis van tegenvallende data, zoals de zwakke ISM-inkoopmanagersindex voor de dienstensector van dinsdag, is bovendien nog niets te zeggen over het toekomstig monetair beleid van de Fed”, aldus Schutte. “Het Beige Book kan inzicht geven over zwakte in specifieke staten”, voegde hij toe.

Macro-economische data betroffen woensdag de industriele productie van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Duitsers zagen de productie over juli op maandbasis met 1,5 procent dalen na een stijging met 1,1 procent in juni, een opwaartse bijstelling met 30 basispunten. De daling op maandbasis was beduidend slechter dan de verwachte daling met 0,3 procent.

Voor het Verenigd Koninkrijk kwam de industriële productie op maandbasis 0,1 procent hoger en op jaarbasis zelfs 2,1 procent hoger uit. De verwachting lag op een daling met 0,3 procent op maandbasis.

Vanavond volgt het Beige Book van de Federal Reserve, met daarin de belangrijkste economische ontwikkelingen in de twaalf districten die de Fed onderscheidt. De olievoorraden zijn verplaatst naar donderdag, in verband met de viering van Labor Day afgelopen maandag.

Olieprijzen liepen woensdag op. Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate noteerden rond het slot van de handel in Amsterdam 0,2 procent hoger op 44,91 dollar, terwijl de november-futures op een vat Brent 0,1 procent stegen tot 47,32 dollar.

Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,1240.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 3 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Aegon met een verlies van 0,4 procent, gevolgd Unilever met een verlies van 0,2 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde verder het koersdoel van Aegon van 4,80 naar 4,60 euro. Het advies bleef staan op Kopen.

Staalgigant ArcelorMittal deed een bod op een zestal obligatieseries en zei in totaal voor 1,5 miljard dollar aan papier terug te willen kopen en won 2,9 procent. Daarmee was het concern de sterkste stijger van de AEX-fondsen.

NN Group profiteerde met een winst van 1,4 procent van een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux van Houden naar Kopen. De analisten stelden het koersdoel opwaarts bij van 27,50 naar 32,00 euro.

Heineken sloot 0,1 procent hoger, na mediaberichten dat AB InBev en Heineken interesse hebben in een overname van Sabeco. De Vietnamese overheid zou volgens Bloomberg een deel van Sabeco naar de beurs willen brengen en de rest verkopen aan de hoogste bieder.

KPN heeft besloten om voor één miljard euro aan obligatieleningen terug te kopen. Eerder deze week haalde KPN 1,25 miljard euro op met de uitgifte van een nieuwe lening. Destijds kondigde het telecombedrijf aan dat de opbrengst gebruikt zou worden om voor maximaal 750 miljoen euro aan oude leningen terug te kopen. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Onder de Midkap-fondsen gaf Intertrust 1,3 procent prijs nadat grootaandeelhouder Blackstone 10 miljoen aandelen Intertrust plaatste bij institutionele beleggers. Blackstone houdt nu nog 34,26 procent van de aandelen in Intertrust.

Deutsche Bank heeft het advies op Air France-KLM verlaagd van Houden naar Verkopen bij een neerwaarts aangepast koersdoel van 5,90 naar 3,60 euro. Deutsche Bank sprak van een aanhoudende periode van zwakte voor de luchtvaartsector in Europa. Het aandeel verloor 1,3 procent.

OCI zette de neerwaartse trend van een dag eerder, nadat het bedrijf een lagere omzet rapporteerde over de eerste zes maanden van 2016, voort en sloot 1,2 procent lager.

Fagron zakte 1,9 procent en was daarmee één van de grootste dalers van de AScX-fondsen.  

Accell Group steeg 0,5 procent, nadat NIBC het koersdoel verhoogde van 31,20 naar 32,50 euro met een ongewijzigd koopadvies.

ICT Group was met een winst van 0,6 procent in trek na het afronden van de overname van Nozhup.

Het lokaal genoteerde ASR Nederland kreeg van Kepler Cheuvreux een koersdoelverhoging van 20,50 euro naar 22,00 euro met een gehandhaafd koopadvies. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Basic-Fit kwam met een voorlopige schriftelijke reactie op kritiek van de VEB. Het prospectus dat Basic-Fit uitbracht bij haar beursintroductie leek aan te geven dat de leveranciers van fitnessapparatuur marketingkosten van Basic-Fit voor hun rekening namen, en in ruil daarvoor geen of minder kortingen op de aankoop van fitnessapparatuur verleenden. De fitnessketen liet de VEB inmiddels weten dat “zij wel kortingen bedingen op de fitnessapparatuur”. In een later stadium volgt een gesprek tussen Basic-Fit en de VEB. Het aandeel Basic-Fit noteerde woensdag 1,0 procent lager.

Curetis heeft de commerciële rechten, enkele patenten en alle bijbehorende kennis overgenomen van Siemens Technology Accelerator voor het gebruik van een platform en database met gegevens over genetische resistentie tegen antibiotica. Het aandeel won 6,1 procent.

Coca Cola European Partners was onder de lokaal genoteerde fondsen een sterke stijger met 4,6 procent. Citi Research startte met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 41,00 euro.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,3 procent verloor, de S&P 500 0,2 procent daalde en de Nasdaq 0,1 procent lager noteerde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.