(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent.

Beursplein 5 startte maandag de handelsmaand nog in mineur met een verlies van 1,7 procent voor de AEX index op 587,12 punten. In New York sloot hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond krap een procent lager.

“De Amerikaanse beurzen leken aanvankelijk hoger te openen, waarbij er nieuwe recordstanden opgezocht zouden worden”, zo merkte marktanalist Michael Hewson van CMC Markets op. “De laatste interventie van de Amerikaanse president Donald Trump gooide evenwel roet in het eten”, aldus Hewson.

Trump maakte bekend opnieuw importheffingen door te willen voeren op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië.

De president wees op de “enorme devaluatie” van de Braziliaanse real en de Argentijnse peso. “Dat is niet goed voor onze boeren”, stelde Trump op Twitter. “Daarom zal ik met onmiddellijke ingang de importheffingen op staal en aluminium [uit deze landen] herinvoeren.”

Na het sluiten van de markt op Wall Street werd bovendien bekend dat de VS importheffingen van 100 procent wil gaan heffen op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen. De heffing is een reactie op de Franse zogeheten digitaks, die vooral Amerikaanse techbedrijven zoals Apple en Google raken, en hing al langer in de lucht.

Het bureau van de Amerikaanse handelsgezant constateerde dat niet alleen Amerikaanse bedrijven bovenmatig worden geraakt, maar dat Franse bedrijven de taks van 3 procent op hun omzet vrijwel ontlopen. Volgens de handelsgezant spreken de Fransen ook regelmatig van de ‘GAFA taks’, wat zou refereren aan Google, Apple, Facebook en Amazon.

Handelsgezant Robert Lighthizer wil met de nieuwe heffing “een duidelijk signaal” afgeven dat de VS in actie komen tegen belastingen die Amerikaanse bedrijven bovengemiddeld hard raken.

Ondertussen reageerde China vannacht op de Amerikaanse steun aan de demonstranten in Hongkong. Marineschepen en militaire vliegtuigen uit de Verenigde Staten worden voorlopig niet toegelaten in Hongkong en er worden sancties opgelegd aan enkele Amerikaanse niet-gouvernementele organisaties.

De sancties zijn in de praktijk vooralsnog vooral symboolpolitiek die de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen niet zullen raken. Verzoeken van de Amerikaanse marine om Hongkong te bezoeken worden regelmatig afgewezen. Beijing heeft nu gezegd deze verzoeken helemaal niet meer te behandelen.

in Azië reageerden beleggers vanochtend ingetogen op de handelsontwikkelingen. De verliezen bedroegen enkele tienden van een procent. De negatieve uitschieter was de beurs in Sydney met een verlies van meer dan twee procent, nadat de Reserve Bank of Australia zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd liet op 0,75 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot maandag welk hoger, mede vanwege de aangewakkerde hoop op meer productiebeperkingen door oliekartel OPEC en aantrekkende economische omstandigheden in China. Een vat West Texas Intermediate steeg maandag in New York 1,4 procent. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1073.

Vandaag is de macro-economische agenda vrijwel leeg, maar woensdag hebben beleggers oog voor de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de dienstensector in de eurozone en Amerika.

Bedrijfsnieuws

Philips sloot een strategische samenwerkingsovereenkomst met Inspira Health voor een periode van vijf jaar ter waarde van 50 miljoen dollar.

De raad van commissarissen van Nedap wil Daniëlle van der Sluijs benoemen tot financieel directeur bij de aankomende jaarvergadering in april.

ABN AMRO heeft per direct ongeveer 470 geldautomaten in het hele land tijdelijk gesloten. Na een golf gewelddadige plofkraken door criminele bendes is het geld uit de machines gehaald.

Alfen is door het Duitse Uniper geselecteerd voor het leveren van een opslagsysteem. Alfen zal een 10 Megawatt batterij-opslagsysteem gaan leveren. Deze wordt geplaatst op de Maasvlakte.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,9 procent in het rood op 3.113,91 punten en de Dow Jones index daalde met 1,0 procent tot 27.783,79 punten. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 1,1 procent op 8.567,99 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties