(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. Unilever gaf vanochtend zijn kwartaalrapportage vrij.

De AEX index koerste woensdag nog 2,8 procent hoger naar 509,62 punten. Een belangrijke factor in de positieve uitslag was de olieprijs die weer wat herstelde na de extreme dalingen aan het begin van de week. Zwaargewicht Shell en ook staalconcern ArcelorMittal werden 6 procent meer waard.

Een vat West Texas Intermediate met levering juni werd woensdag 19 procent meer waard op 13,78 dollar, nadat de Amerikaanse president Donald Trump tweette dat hij de marine opdracht heeft gegeven om alle Iraanse kanonneerboten neer te schieten als ze Amerikaanse schepen lastigvallen. Hiermee hintte Trump op een toename van de geopolitieke spanningen tussen de VS en Iran.

“Trump blijft proberen om de olieprijs omhoog te tweeten”, aldus marktanalist Edward Moya van Oanda. De afgelopen dagen tweette de president al dat hij de strategische oliereserves van de VS met 75 miljoen vaten wilde verhogen en had hij het over financiële steun voor Amerikaanse energiebedrijven.

Volgens Moya zullen de tweets uiteindelijk weinig effect hebben want de olieprijs beweegt veel sterker op de zorgen rond de vraag naar olie.

Woensdag meldde de Energy Information Administration dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 15 miljoen vaten zijn gestegen. Het was de dertiende week op rij dat sprake was van een toename. Er was gerekend op een groei van de olievoorraden met zo’n 13 miljoen vaten. Beleggers maken zich zorgen over de vraag hoe lang er nog voldoende opslagcapaciteit is. 

In de Aziatische handel vanochtend herstelde de Amerikaanse juni olie-future met 8 procent verder naar 14,88 dollar. 

Ook het sentiment op Wall Street was woensdagavond positief en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot de handelsdag af met een winst van 2,3 procent. Marktanalisten wezen naast het herstel van de olieprijzen ook op een deal over een nieuw stimuleringspakket voor kleine Amerikaanse bedrijven, als verklaring voor de groene koersenborden. 

Amerikaanse werkloosheid explodeert

Vanmiddag worden in Amerika de wekelijkse steunvragen bekend gemaakt. Dit cijfer, dat voorheen meestal voor kennisgeving werd aangenomen, onderstreept nu de ongekende economische impact van het corona-virus. 

Het aantal nieuwe steunaanvragen dat vorige week bekend werd gemaakt kwam uit op 5,2 miljoen, tegen 6,6 miljoen in de voorafgaande week. Voor vanmiddag worden 4,3 miljoen nieuwe steunaanvragen verwacht. Daarmee zou het totale aantal steunaanvragen, sinds de invoering van corona maatregelen in de tweede helft van maart, uitkomen op 26,5 miljoen.  

“Het aantal nieuwe steunaanvragen is over zijn piek heen, maar cumulatief stijgt het nog aanzienlijk”, merkte econoom Jan Kozak van Morgan Stanley op. De werkloosheid zal eind deze maand naar verwachting op ruim 15 procent uitkomen.

De steil oplopende werkloosheid en de ongekende stijging van de Amerikaanse overheidsuitgaven leiden nog niet tot een verzwakking van de dollar. Integendeel. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,0828. Begin deze maand noteerde het muntpaar nog op 1,1050.

De Aziatische beurzen blijven vanochtend dichtbij huis. Grootste stijger is de beurs in Tokio met een winst van 1 procent. Sydney noteert licht lager.

Naast de Amerikaanse steunaanvragen kijken beleggers vandaag ook naar de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices, die in de loop van de handelsdag in Europa en Amerika worden vrijgegeven. In deze cijfers zal de economische impact van de corona-crisis tot uiting komen. 

Vanochtend werd al bekend dat de voorlopige Japanse samengestelde inkoopmanagersindex in april daalde naar 27,8, waar dit eind maar nog 36,2 was.

Deze laatste cijfers laten zien dat Japan nog meer last heeft van de corona-uitbraak, zei econoom Joe Hayes van IHS Markit, die rekening houdt met een economische krimp van meer dan 10 procent in het tweede kwartaal.

Bedrijfsnieuws

Unilever heeft in het eerste kwartaal een omzet geboekt van 12,4 miljard euro. Op onderliggende basis kromp noch groeide de omzet. Unilever is nog steeds van plan een kwartaaldividend uit te keren van 0,4104 euro per aandeel, maar trok wel de outlook voor 2020 in. 

Just Eat Takeaway wil 700 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties.

In het afgelopen kwartaal boekte Sligro een 1 procent hogere omzet van 533 miljoen euro. Daarbij haalde Sligro 481 miljoen euro van de omzet uit Nederland en de rest uit België.

Intertrust heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere onderliggende winst gerapporteerd, terwijl er onder de streep een verlies overbleef door de onrust op de obligatiemarkt. Het bedrijf trok zoals door analisten was voorspeld zijn verwachtingen voor het jaar in, vanwege de onzekerheid over de gevolgen die de heersende pandemie zal hebben voor de algemene economie.
 
Avantium ontving van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een bedrag van 0,5 miljoen euro voor zijn deelname aan het Chaplin XL-project.

Ordina heeft in het eerste kwartaal van 2020 de omzet en het resultaat zien oplopen, terwijl het dividendvoorstel voor 2019 werd ingetrokken. 

TKH Group heeft in het eerste kwartaal beperkt last gehad van de corona-uitbraak, maar het afgeven van een jaaroutlook is momenteel niet mogelijk. In het eerste kwartaal zag TKH de omzet autonoom met 1,9 procent teruglopen, door een daling bij Industrial Solutions. Bij Telecom Solutions en vooral Builsing Solutions steeg de omzet wel.

Het Belgische Infrabel heeft Alfen geselecteerd voor de levering van 25 transformatorstations voor het European Train Control System.

Core Laboratories heeft in het eerste kwartaal van 2020 een stevig verlies gemaakt, terwijl de omzet onder de eigen verwachting uitkwam.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won woensdag 2,3 procent op 2.799,31 punten, de Nasdaq steeg 2,8 procent op 8.495,38 punten en de Dow Jones index eindigde op een slot van 23.475,82 punten, 2,0 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.