(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Onder meer Royal Dutch Shell en ArcelorMittal gaven voorbeurs kwartaalrapportages vrij. 

Woensdag koerste de AEX nog 0,4 procent lager naar 564,11 punten na een stroom aan bedrijfscijfers en in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

Conform de verwachting handhaafde de centrale bank woensdagavond de federal funds rate op 0,00 tot 0,25 procent. De Amerikaanse centrale bank herhaalde zijn streven om het volledige scala aan instrumenten te zullen blijven inzetten om de Amerikaanse economie te ondersteunen om zo de maximale doelstellingen op het gebied van werkgelegenheid en prijsstabiliteit te kunnen realiseren.

De Fed benadrukte in zijn officiële verklaring dat de algehele financiële omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, maar dat het pad van de Amerikaanse economie “aanzienlijk zal afhangen van het verloop van het coronavirus”.

In een persconferentie volgend op het besluit zei Fed-voorzitter Jerome Powell echter dat het tempo van het economisch herstel juist vertraagt, maar dat het te vroeg is om te zeggen of dit zal aanhouden. “Ik denk dat er dientengevolge behoefte zal zijn aan meer monetair beleid en fiscale ondersteuning”, voegde hij toe. 

Vooral dit laatste zinnetje kon beleggers op Wall Street bekoren en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot met een winst van 1,2 procent overtuigend de handelsdag af.

Het waren vooral de technologiefondsen die de kar trokken op Wall Street in aanloop naar de kwartaalcijfers van Apple, Alphabet en Amazon vandaag nabeurs in New York.

Het waren ook de topmannen van deze bedrijven, samen met CEO Mark Zuckerberg van Facebook, die zich woensdag via videoverbindingen moesten verantwoorden voor de antitrustcommissie van het Amerikaanse Congres over vermeend monopolistisch gedrag en machtsmisbruik. 

Democraten en Republikeinen leken vrij eensgezind in hun oordeel dat deze techbedrijven veel macht naar zich hebben toegetrokken en daar soms misbruik van maken. 

Met de verhoren is het onderzoek van de antitrustcommissie afgerond en het rapport wordt naar verwachting over enkele maanden bij de wetgever ingediend, die zich dan mag buigen over maatregelen. 

De september-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,6 procent hoger op 41,27 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1774.

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend overwegend hoger, maar de uitslagen blijven beperkt. Koploper is de beurs in Hong Kong met een stijging van ongeveer 1 procent. 

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer cijfers over de voorlopige economische groei in het tweede kwartaal in Duitsland en Amerika en de wekelijkse steunaanvragen in Amerika. Dit laatste cijfer heeft de markten de laatste maanden meerdere malen in beweging gezet. 

Bedrijfsnieuws

De omzet van ArcelorMittal daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 19,3 miljard naar minder dan 11 miljard dollar. Dit leverde een EBITDA op van 707 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van 2020 bedroeg de EBITDA 967 miljoen dollar en in het tweede kwartaal van 2019 was dit nog 1.555 miljoen dollar.  Gemiddeld rekenden 19 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus voor het tweede kwartaal op een EBITDA van slechts 482 miljoen dollar. ArcelorMittal mikte zelf dan ook op een EBITDA tussen de 400 miljoen en 600 miljoen dollar.

Royal Dutch Shell en Eneco hebben samen de tender voor het windmolenpark Hollandse Kust binnengesleept. 

Unibail-Rodamco-Westfield haalde in de eerste zes maanden voor 1.065 miljoen euro aan huur op, in vergelijking met 1.254 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling op vergelijkbare basis van 14,2 procent. Het vastgoedfonds boekte in de eerste helft van het jaar een terugkerende nettowinst van 667 miljoen euro, tegenover 916 miljoen euro een jaar eerder. De terugkerende winst per aandeel daalde met ruim 27 procent van 6,63 naar 4,82 euro. 

De netto huuropbrengsten van Vastned daalden in de eerste helft van jaar van 31,1 miljoen euro vorig jaar naar 27,2 miljoen euro het afgelopen halfjaar. Het indirecte resultaat, inclusief de fluctuerende herwaarderingen van het vastgoed, kwam uit op 35,7 miljoen euro negatief, tegenover 8,3 miljoen negatief in de eerste helft van vorig jaar.

De omzet van Intertrust steeg het afgelopen kwartaal onderliggende fractioneel tot 139,5 miljoen euro. Dit was ook iets hoger dan de 138,4 miljoen euro die analisten hadden voorzien. Het aangepaste EBITA-resultaat daalde daarentegen van 46,8 miljoen naar 44,4 miljoen euro en dat leverde een marge op van 31,9 procent.

In het afgelopen half jaar steeg de omzet van biotechbedrijf Pharming op jaarbasis met 14 procent tot 88,6 miljoen euro, terwijl het operationeel resultaat met 31 procent aantrok tot 32,2 miljoen euro. Onder de streep restte een 33 procent hogere nettowinst van 18,1 miljoen euro.

De nettowinst van Euronext steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 54 procent tot 82,1 miljoen euro, op een omzet die met krap een derde groeide tot 211 miljoen euro. 

KPN organiseert op 10 september een bava, waarbij de nominatie van Alejandro Plater als commissaris wordt voorgelegd aan de aandeelhouders.

Ordina heeft in het tweede kwartaal van 2020 de winstgevendheid zien oplopen, terwijl de omzet grofweg gelijk bleef aan die van een jaar eerder.
 
Ease2pay gaat vanaf 1 september per parkeeractie 0,19 euro transactiekosten berekenen. Voor de On the Go!-app van Ease2pay was dat al 0,22 euro per parkeeractie. 

DGB Group is door Euronext naar het strafbankje van de beurs verwezen, omdat het concern niet in staat is gebleken zijn jaarrekening van 2019 goedgekeurd te krijgen. 

Ajax bereikte een akkoord over de verkoop van Joël Veltman aan Brighton & Hove Albion. De Amsterdamse club maakte geen transfersom bekend.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 1,2 procent tot 3.258,45 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 26.539,57 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent hoger op 10.542,94 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.