(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,3 procent tot 541,94 punten, terwijl de AMX een winst van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,2 procent.

Na de klap naar beneden eerder deze week laat de AEX vandaag herstel zien. “De inverse rente curve in de VS heeft de belegger deze week angst aangejaagd. Maar nu wordt weer gekeken naar aanknopingspunten door de belegger. In Der Spiegel werd bijvoorbeeld melding gemaakt van Duitse plannen om, indien nodig, een recessie te voorkomen door fors te gaan investeren. Ook lijkt de markt ervan uit te gaan dat de ECB de rente nog meer zal verlagen dan eerst werd aangenomen. Daarnaast wordt het als positief gezien dat China en de VS weer aan het praten zijn”, aldus Gert Berendse salestrader van ING.

Tevens geeft de salestrader aan dat de omzetten de afgelopen weken laag waren door de vakanties. “Je kan dan grote uitslagen krijgen zoals we deze week gezien hebben”. 

Op macro economisch gebied stonden er een aantal zaken op de agenda.

Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in juni op jaarbasis gedaald. In juni kwam het overschot van de eurozone uit op 20,6 miljard euro, tegen 22,6 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in juli flink gedaald, vergeleken met een maand eerder. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde vorige maand met 4,0 procent op maandbasis tot een voor seizoensinvloeden aangepast geannualiseerd aantal van 1,191 miljoen stuks. Economen rekenden vooraf op een daling van 1,0 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus verslechterd. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,4 in juli naar 92,1 halverwege deze maand.

De Organisatie van olie-exporterende landen heeft voor de tweede keer in drie maanden zijn prognoses voor de olievraag neerwaarts bijgesteld en verlaagde tevens de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei. Het oliekartel wees daarbij op de onzekerheden als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent in het groen op 54,71 dollar, terwijl voor een oktober-future Brent 58,62 dollar werd betaald, een stijging met 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1094. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1074 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1113 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX kregen de cijfers van IMCD een uitgesproken negatief onthaal. De omzet van IMCD steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 21 procent van 1,15 miljard naar 1,40 miljard euro. Dat is een nipt tragere groei dan de 25 procent omzetstijging in heel 2018. Het aandeel verloor 15,13 procent. 

Onder de hoofdfondsen was Ahold de koploper met een winst van 3,9 procent. 

Ook Aegon deed het goed met een plus van 2,6 procent. De verzekeraar maakte hiermee slechts deel van het verlies goed van gisteren na tegenvallende halfjaar cijfers.

ING wist zelfs 3,0 procent aan koersstijging te noteren. 

In de AMX gingen Fugro en Bam aan kop met respectievelijk 4,8 procent en 4,2 procent.

Het bouwbedrijf komt volgende week met de cijfers over het eerste halfjaar

Fugro zette gisteren nog een nieuwe jaar low neer maar herpakte zich vandaag.

TKH Groep bungelde onderaan met een verlies van 1,6 procent, in de nasleep van de cijferrapportage eerder in de week. ING verlaagde vandaag het advies voor het bedrijf van Kopen naar Houden. 

Onder de kleinere aandelen won ForFarmers 4,5 procent, na een zeer negatief ontvangen kwartaalrapportage donderdag. ICT Group verloor 3,3 procent. Dit bedrijf zal komende woensdag de halfjaar resultaten publiceren.

Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,3 procent hoger op 2885 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.