(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, in afwachting van een brexitdeal op kerstavond.

De AEX sloot na een halve handelsdag 0,63 procent hoger op 626,37 punten. Ook de Midkap- en AScX-index eindigden met winst.

“Er is maar één item waardoor de beurs vandaag stijgt en dat is het verwachte Brexit-akkoord”, zei Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

Een persconferentie was donderdagochtend aangekondigd maar werd toch weer uitgesteld om nog wat laatste puntjes op de i te zetten. De laatste onderhandelingen tussen de Britse premier Boris Johnson en president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gingen over visquota voor de verschillende vissoorten in de wateren die het Verenigd Koninkrijk scheiden van het Europese vasteland.

“De Ierse premier heeft al gezegd dat er een deal ligt en die zal er ook wel komen, maar het is nog even afwachten”, aldus Nijkamp.

Het akkoord is grotendeels door de markt ingeprijsd en zal naar verwachting niet meer voor veel beweging zorgen na het kerstweekend. Nieuws over Brexit en het Amerikaanse steunprogramma ter waarde van 900 miljard dollar, dat nu nog door president Donald Trump wordt tegengehouden, kan nog voor wat beweging zorgen richting het einde van het jaar, maar bedrijfsnieuws zal er niet meer zijn. De beurs kan dicht bij de top van het jaar eindigen, verwacht de vermogensbeheerder.

Er zat geen duidelijke lijn in de winnaars en verliezers donderdag, vond Nijkamp. Zowel cyclische fondsen als technologie-fondsen behoorden tot de winnaars.

Vooral Britse banken zoals Lloyds en Barclays stegen aanzienlijk, terwijl ook in Amsterdam financials tot de stijgers behoorden.

Het pond sterkte verder aan. “Valutahandelaren geloven wel in een deal”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam op Twitter.  
 
Het muntpaar euro/dollar noteerde  stabiel op 1,2193. De olieprijzen liepen een kleine procent terug.

De macro-economische agenda was vandaag vrijwel leeg.  

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen eindigde ABN AMRO bovenaan met een winst van 2,2 procent. Het aandeel zit de afgelopen dagen flink in de lift, evenals andere financiele waarden. “ABN AMRO is een van de grootste verliezers van het jaar”, lichtte Nijkamp toe. ING en NN Groep kregen er 0,8 en 1,5 procent bij.

ArcelorMittal was de sterkste daler met 0,9 procent.

Prosus verloor 0,9 procent, onder invloed van een koersdaling voor Alibaba, een rivaal van de Chinese internetonderneming Tencent, waar Prosus een groot belang in heeft. De Chinese autoriteiten lieten in een korte verklaring weten dat er een onderzoek is ingesteld naar overtreding van de mededingingsregels door Alibaba, dat wordt geleid door miljardair Jack Ma. Alibaba en Tencent domineren het voor westerse bedrijven amper toegankelijke Chinese internet-ecosysteem. Prosus was juist één van de best presterende aandelen dit jaar.

In de Midkap was Fugro een sterke stijger, na zijn claimemissie en samenvoeging van aandelen. Het aandeel sloot 2 procent hoger. Ook sectorgenoot Boskalis won terrein, met een winst van 2,2 procent.

Handelshuis Flow Traders had de wind ook mee en steeg 2 procent.

Pharming moest een flinke stap terug doen en verloor 7,6 procent. Het biotechfonds kreeg woensdag een Amerikaanse notering en beleggers hadden mogelijk gehoopt op een positieve herwaardering, maar die blijft vooralsnog uit.  

In de AScX won bouwer BAM 4,4 procent en AMG 4,0 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.