(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,7 procent tot 589,85 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management gaf aan wel een beetje moe van de handelsperikelen te worden, “Wel of geen deal, die vraag is de grote storende factor voor de beurs, we hadden nu wel gehoopt dat het een keer rond zou zijn.”

“De politiek heeft de beurs in zijn greep, meer kan ik er niet van maken”, voegde Vermeulen nog toe.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank waarschuwden tijdens hun laatste rentevergadering in oktober dat de lage rente de banken in de eurozone pijn kan doen en risico’s kan creëren in de financiële sector, maar hielden toch de deur open voor meer renteverlagingen om de vertragende economie te stutten.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in november iets aangetrokken. De index ging van 7,6 negatief in oktober naar 7,2 negatief in november.

Vanuit de VS kwam ook een aantal cijfers. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten bleef in de week eindigend op 16 november stabiel. De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia steeg in november onverwacht. De Philadelphia Fed index steeg van 5,6 in oktober naar 10,4 in november. Economen hadden vooraf een daling tot 5,0 punten voorspeld.

De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie daalde dan weer licht in oktober. De index daalde met 0,1 procent naar 111,7. In september was er nog een afname van 0,2 procent.

Olie stond hoger. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,8 procent tot 58,00 dollar, terwijl de Brent-future op 1,6 procent duurder werd op 63,41 dollar. Oliekartel Opec en diens partners handhaven naar verwachting de beperking op de olieproductie tot halverwege volgend jaar, zo meldde persbureau Reuters donderdag.

De euro/dollar noteerde op 1,1067. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1072 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1073 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ArcelorMittal met een verlies van 2,7 procent.

ABN AMRO werd 0,3 procent minder waard. ABN AMRO heeft bij de fusie met Fortis in 2010 alle vijf miljoen Fortis-klanten als ‘veilig’ in zijn systemen gezet, zonder ze te screenen, en dat screenen is nog steeds niet gebeurd. Dat schreef dagblad NRC donderdag. Daarnaast kwam de bank verder negatief in het nieuws. De Autoriteit Financiële Markten legde een boete van 2 miljoen euro op aan ABN AMRO, omdat de bank niet wilde bevestigen dat de toenmalige bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vervroegd zou vertrekken, zoals het Financieele Dagblad in juli 2016 had geschreven.

Indexzwaargewicht Shell moest 0,6 procent terrein prijsgeven, ondanks de oplopende olieprijs. Shell en Advanced Metallurgical Group gaan de haalbaarheid onderzoeken van de bouw van een fabriek voor de opwaardering van gebruikte katalysatoren in Jubail in Saoedi-Arabië.

Het aandeel van Adyen sloot vlak, maar het was met name de koersbeweging die deze middag die opviel. De Duitse website Manager Magazine meldde dat Uber zou overwegen over te stappen van Adyen naar Wirecard voor zijn betalingen. Op dit bericht daalde de koers van het aandeel om vervolgens na de ontkrachting van het bericht door Adyen snel weer op te lopen. “We hebben het bericht gezien, en het is niet waar”, gaf de woordvoerder van Adyen tegenover  ABM Financial News aan. Op vragen hoe lang het contract tussen Adyen en Uber nog loopt, gaf zij geen commentaar, omdat het betaalbedrijf niet nader ingaat op contracten met individuele klanten. Net voor het sluiten van de handel zei ook Uber dat het niet zal overstappen naar Wirecard.

Randstad voerde de lijst aan met 0,6 procent koersstijging.

In de AMX was flitshandelaar Flow Traders de koploper aan met 1,7 procent koerswinst.

OCI was een goede tweede, de koers van het aandeel dikte 0,9 procent aan.

Basic-Fit koerste 0,3 procent hoger, het aandeel profiteerde van een koersdoelverhoging van KBC Securities. Het koersdoel werd verhoogd van 35,00 naar 38,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Fugro wist de kleine winst van eerder op de dag niet vast te houden. Het fonds sloot 0,1 procent lager. De opdracht voor Fugro, uit te voeren in de Golf van Mexico, die het bedrijf woensdag bekend maakte, is een goede aanvulling op de portefeuille van de bodemonderzoeker en heeft naar schatting een waarde van 20 miljoen dollar, menen de analisten van ING.

Besi droeg de rode lantaarn met een verlies van 2,8 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor het volatiele Kiadis Pharma 5,9 procent. Lucas Bols leverde 0,7 procent in na het publiceren van de halfjaarcijfers. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Lucas Bols van 17,50 naar 15,50 euro. Lucas Bols waarschuwde voor een tijdelijke vertraging bij de wereldwijde merken dit jaar. KBC rekende echter op een autonome groei van 3,5 procent.

Nedap had een goede dag met een plus van 1,0 procent.

Lokaal vielen Alumexx en Beter Bed op met winsten van ruim vier procent. AND International steeg zelfs meer dan 10 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 3.098,70 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties